Kada Lietuva atsikratys  ,,žydšaudžių šalies vardo”?

Kada Lietuva atsikratys ,,žydšaudžių šalies vardo”?

Spalis 11, 2015. Švenčionių žydų bendruomenė paminėjo Holokausto aukas prie Menoros paminklo. Liūdnoje ceremonijoje dalyvavo Švenčionių miesto vadovai, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Religinės žydų bendruomenės vadovas Simas Levinas, Izraelio ambasadoriaus pavaduotojas Lietuvoje Yehuda Gidron, profesorius Dovid Katz, švenčioniškiai. Švenčionių žydų bendruomenės pirmininkas Moisiejus Šapiro padėkojo visiems susirinkusiems, kurie nepaisė šaltų orų, neliko abejingi nužudytųjų atminimui. Gėles prie paminklo padėjo buvę Kauno ir Vilniaus geto kaliniai – Moisiejus Preisas ir Fania Brancovskaja. Vietinio Kraštotyros muziejaus “Nalšia” atstovė papasakojo apie Švenčionių miesto istoriją, apie žydų indėlį į miesto plėtrą, apie jų tragišką likimą per Antrąjį pasaulinį karą.
Atminimo pagerbimo ceremonija tęsėsi aštuonių tūkstančių žydų nužudymo vietoje, Švenčionių miške. Pasak Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje pavaduotojo Y. Gidrono, girdint, jog aštuoni tūkstančiai buvo čia nužudyti , o viso apie šešis milijonus netekčių buvo per kelerius karo metus, yra sunku suvokti ir priimti tokius skaičius.”Džiaugiuosi, kad Švenčionių savivaldybė ketina buvusio geto teritorijoje pastatyti atminimo lentą šalia paminklo”Menora ” su nužudytųjų žydų pavardėmis. Tai svarbu ne tik kiekvienam iš mūsų, bet ir svarbu tiems, kurie gyvena Švenčionyse.”
Žydų bendruomenės (litvakų) pirmininkė Faina Kukliansky sakė, kad “mes turime prisiminti ne tik nužudytųjų pavardes, bet ir tų, kurie žudė. To reikia ne tik pasmerkimui ar kerštui, nes likę gyvi, dabar yra senyvo amžiaus arba jau iškeliavo ir stojo prieš Visagalio teismą. Manau, tai būtina visiems mums, jų palikuonims, kad kaimynai žinotų, kieno rankos atliko baisiausią XX amž. nusikaltimą. Juk tik tada, kai kiekvienas, susitepęs savo rankas nekaltai nužudytų aukų krauju, bus įvardintas ir pasmerktas, kad ir mintyse, tik tuomet mes galėsime tikėtis, kad Lietuva atsikratys gėdingo ,,žydšaudžių šalies vardo.”
Vilniaus choralinės sinagogos kantorius Shmuelis Yatomas perskaitė maldą už žuvusius “Kaddiš”.

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA