Europos kalbų diena

Europos kalbų diena

Europlos Tarybos, įsikūrusios Strasbūre, iniciatyva rugsėjo 26 dieną nuo 2011 metų visoje Europoje minima, kaip Europos kalbų diena. Šios šventės metu Europos valstybėse organizuojami įvairūs renginiai, siekiant išsaugoti kalbų įvairovę, paskatinti mokytis kalbas, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, tame tarpe ir retoms regionų ir tautinių mažumų kalboms.

Kalbų pažinimas ir jų mokėjimas padeda žmonėms tapti atviresniais kitoms kultūros ir tolerantiškesniais. Dėl šių priežasčių Europos kalbų diena minima daugelyje Lietuvos mokyklų. Siekdami paįvairinti mokyklose vykstančius Europos kalbų dienos renginius ir moksleivius supažindinti ne vien su oficialiomis Europos kalbomis, bet ir su mūsų šalyje gyvenančių kitataučių nuo seno naudojamomis kalbomis, Kauno K. Griniaus progimnazijos anglų kalbos mokytoja Edita Rabizaitė kartu su Kauno įvairių tautų kultūrų centru parengė net septynias virtualias vaizdo pamokas moksleiviams, kurias jie galės peržiūrėti ir panaudoti Europos kalbų dienos renginių metu.

Pamokose pristatomos Lietuvoje nuo seno gyvenančių tautinių mažumų kalbos (karaimų, lenkų, jidiš, hebrajų, gruzinų) ir kelios jau daugelį metų Lietuvoje gyvenančių kitataučių kalbos, kurios lietuviams dar nėra gerai pažįstamos (somalių, arabų). Rengdami pamokas moksleiviai, padedami kalbų ekspertų (jidiš kalbos ekspertu buvo Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas), moksleiviai ne tik susipažino su iki šiol jiems negirdėtomis kalbomis, išmoko po keletą jų žodžių, bet ir gavo informacijos apie kitų tautų kultūrą, papročius, šventes.

  • kalbu_pamoka_02
  • kalbu_pamoka_05