Markas Petuchauskas

 APIE AUTORIŲ

Gimė 1931 m. Šiauliuose. Tėvas Samuelis Petuchauskas, Gedimino ordino kavalierius, tarpukario dvidešimtmetį buvo Šiaulių viceburmistras. 1940 m. šeima persikėlė į Vilnių. Hitlerinės okupacijos pradžioje tėvas sušaudytas Paneriuose.

Vilniaus geto kalinys (1941-1943). Prieš geto likvidavimą pavyko pabėgti, slapstėsi Žemaitijoje.

1947-1949 m. mokėsi Vilniaus I-je lietuvių berniukų gimnazijoje, Parengiamuosiuose kursuose prie Vilniaus universiteto.

1954 m. baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą, tačiau dėl sovietmečiu „netinkamos“ biografijos negavo paskyrimo dirbti pagal profesiją. 1953 m. įsidarbino vertėju Radijo komitete, 1957-1960 m. – Literatūros ir dramos redakcijos Radijo teatro redaktorius.

Nuo 1955 metų skelbia teatro kritikos straipsnius spaudoje. Baigė Maskvos teatrinio meno instituto teatrologijos aspirantūrą. 1960-1981 m. dirbo Lietuvos mokslų akademijos Istorijos institute, nuo 1963m. Menotyros grupės vadovas. Organizavo pirmąjį mokslinį lietuvių menotyros centrą – Menotyros skyrių ir jam nuo 1967 m. vadovavo. 1981-1991 m. Lietuvos kultūros darbuotojų tobulinimosi instituto Teatro katedros vedėjas.

Habil. menotyros daktaras, profesorius. Knygų apie teatro meną autorius, kolektyvinių monografijų bendraautoris. Lietuvos ir užsienio spaudoje paskelbė daugiau kaip 400 straipsnių apie teatrą ir dramaturgiją, tyrinėjimų apie Vilniaus geto teatrą, lietuvių ir žydų kultūrų ryšius. Kaip scenaristas šia tema sukūrė ir prodiusavo du dokumentinius filmus.

1994 – 2008 metais įsteigė ir vadovavo Lietuvos žydų kultūros klubui – Lietuvos visuomeninei asociacijai, kuri tapo savita tautinių kultūrų dialogo, Lietuvos Jeruzalės kultūros tyrinėjimų, žydų meninės atminties gaivinimo institucija. Surengė virš 140 meninių programų, tarptautinių kultūros projektų, kuriuose dalyvavo  žymūs Lietuvos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos, JAV, Australijos, Izraelio ir kitų šalių menininkai. Daug rašo, pasakoja per radiją ir televiziją apie litvakų meno raidą, nacionalinių kultūrų sąveiką.