Vieno žmogaus išgelbėjimas tolygus visos žmonijos išgelbėjimui

Vieno žmogaus išgelbėjimas tolygus visos žmonijos išgelbėjimui

2015 m. 30 d. Panevėžyje vyko konferencija, kurią organizavo Dievo Apvaizdos seserų kongregacija. Dalyvius pasveikino Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, įteikusi organizatoriams padėkos raštą ir gėlių puokštę. Pirmininkė šiltai paminėjo ir nuoširdžiai padėkojo žmonėms, gelbėjusiems žydus, pabrėždama teisuolės Marijos Rusteikaitės vaidmenį, kuri nuo Holokausto oficialiai išgelbėjo 15 žydų, ir keletą neoficialiai pasiuntė pas kitus žmones. Už Marijos Rusteikaitės didvyriškumą Izraelio vadovybė po mirties ją apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuolės atminimo medaliu ir Garbės raštu.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėjaDanutė Selčinskaja skaitė pranešimą apie teisuolę Mariją Rusteikaitę. Tarp konferencijos dalyvių buvo vienas iš Marijos išgelbėtų ir išgyvenusių žmonių – Sulamita Lev, kuri, savo ruožtu, pasidalino savo nelengvo likimo ir šeimos istorija. Danutė Selčinskaja pristatė ir pakomentavo stendą su nuotraukomis ir medžiaga apie Sulamitos Lev išgelbėjimo istoriją.

Pranešimą apie Marijos Rusteikaitės gyvenimo istoriją skaitė sesuo Leonora Kasiulytė, ji pristatė knygą „Teisuolė Marija Rusteikaitė gimnazistų piešiniuose“. Knygoje, gausiai iliustruotoje Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos mokleivių, aprašomas teisuolės gyvenimas ir jos žygdarbis.

Vėliau žodis buvo suteiktas Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkui. Gennady Kofman įteikė atminimo dovanėles (ženkliukus) ir „žydų duoną“ – macą konferencijos dalyviams. Pirmininkas nuoširdžiai padėkojo organizatorėms už švietėjišką ir edukacinę veiklą. Miesto žydai bendradarbiauja su Dievo Apvaizdos seserų kongregacija jau 15 metų.

  • IMG_2247
  • su bendruomene_apkarpyta
  • DSC02393