Pranešimas spaudai

Pranešimas spaudai

Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komitetas

344 Fairholt Road, London N16 5HW Telefonas: 020 8802 6853 Faksas: 020 8802 0279 6905/8800

2015 rugpjūčio 23d.

Pranešimai spaudai

Džiaugiamės, galėdami pranešti, kad Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komitetas (CPJCE) ir jo kolegos JAV Admas Kodesz bei jų dukterinių organizacijų, rabinų tarybų JAV ir Europoje yra įsitraukusios į intensyvias derybas su Lietuvos Vyriausybe, dalyvaujant Lietuvos Žydų bendruomenei. Derybos vyksta, atsižvelgiant į Vyriausybės pasiūlymus dėl buvusių Vilniaus Sporto rūmų ir Šnipiškių kapinių.

CPJCE ir Admas Kodesz aktyviai dalyvavo derybose dėl pirmojo sėkmingo susitarimo 2009m., kuris užtikrino visapusišką Šnipiškių kapinių likučio išsaugojimą ir apsaugą to, kas liko, planuojamos statybos buvo atmestos, automobilių stovėjimo aikštelė pašalinta  ir užtikrinta, kad nebus kasinėjama ar statoma kapinių ribose.

CPJCE gavo asmenškus Lietuvos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus įsipareigojimus ir pasižadėjimus visapusiškai bendradarbiauti ateityje, svarstant pasiūlymus, kurie atitiks žydų įstatymų ir tradicijos sąlygas, kad ir kokie jie būtų nustatyti pagal rabinų tarybų ir CPJCE bei Admas Kodesz.

Bet kokie pranešimai, gandai ar spekuliacijos, kad elgiamasi priešingai, yra prasimanymas,visiška netiesa, nepagrįsta jokiais faktais. 

Remdamiesi savo patirtimi, CPJCE ir Admas Kodesz bendradarbiauja su Lietuvos Vyriausybe ir Lietuvos žydų bendruomene visą pastarąjį dešimtmetį. Šis bendradarbiavimas padėjo išsaugoti dar daugiau Lietuvos žydų kapinių ir masinių kapaviečių.

2015 m. gegužę Lietuvos Vyriausybės specialios komisijos kapinių klausimais sukūrimas, CPJCE ir Admas Kodesz įsitikinimu, įrodo, jog šis pozityvus požiūris ir dialogas bus tęsiamas.

Pasaulio žydų vardu, CPJCE ir Admas Kodesz  reiškia savo įvertinimą ir padėką Lietuvos Ministrui Pirmininkui ir Vyriausybei už bendradarbiavimą visais klausimais, susijusiais su žydų paveldu apskritai, o aiškiau pasakius,- už asmenišką supratimą, nuoširdų jautrumą žydų kapinių ir masinių žudynių kapų atžvilgiu.

Pranešimo originalas

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis į CPJCE, biurą Londone:

Rabinas Abraham Ginsberg

Vykdantysis direktorius

Mobilusis: +44 7980 83 00 55

E-Mail: cpjce@btconnect.com