Apie piktus straipsnius dėl Šnipiškių kapinių ir Kongresų centro projekto

  Kodėl  tiek daug pykčio ir netiesos liejasi iš žinomo Izraelio  leidinio Jerusalem Post straipsnio apie Šnipiškių kapines, kurias sovietai sunaikino 1950m. ir buvusius Sporto rūmus, statytus sovietmečiu, kuriuos dabar ketinama pertvarkyti į Kongresų centrą? Lietuvos Vyriausybė šį projektą ketina įgyvendinti, pritaikydama kongresams, konferencijoms ir kultūriniams renginiams, kartu sutvarkydama ir įamžindama Šnipiškių žydų kapinių teritoriją. Sprendimo įgyvendinimas derinamas su Europos žydų kapinių priežiūros komiteto atstovais, kurie prižiūrės vykdomus darbus.

Visi Vyriausybės veiksmai dėl minėto projekto yra koordinuojami su šiuo Rabinų komitetu. Jokios statybos apskritai nevykdomos, kol kas projektas tik svarstomas. Ten nestovi jokie antkapiai ir nesiruošiama statyti naujų statinių.

Jpost.com straipsnyje rašoma, kad ,,Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas laikraščiui buvo nepasiekamas, todėl  jo  komentaro nėra“,- teiginį neigia rabinas Abraham Ginsberg, Vykdantysis Europos žydų kapinių priežiūros komiteto direktorius. Rašydamas LŽB bendruomenei, jis laiške patvirtino, kad ,,niekas iš jokio leidinio į komitetą nesikreipė ir neprašė komentaro.” Kita vertus, rašoma laiške…,,mes neturime komentuoti melagingos informacijos. Jeigu mūsų kas klaustų, atsakytume tą patį, ką jau esame pareiškę. Mūsų organizacijos tinklapyje niekur neparašyta, kad esame susiję su organizacijomis ar vardais, kuriuos minite straipsnyje, todėl tai yra melagingas teiginys. Straipsnyje pateikiamos nepagrįstos klaidinančios detalės.“ http://www.jpost.com/Diaspora/Anger-flares-over-Lithuania-sports-complex-planned-over-Jewish-graveyard-411804

    LŽB pirmininkė Faina Kukliansky patvirtina, jog ,,visais klausimais, susijusiais su kapinių tvarkymu, konsultuojamasi su Europos žydų kapinių priežiūros komitetu. Jo atstovai dalyvauja Panerių memorialo atnaujinimo grupėje. Neturime pagrindo komiteto sprendimais abejoti. Tai yra autoritetinga organizacija, pripažinta Europos Sąjungoje.”

LŽB pirmininkė mano, kad bendruomenės bendradarbiavimas su Lietuvos vyriausybe ir atsakingomis institucijomis yra pozityvus reiškinys. ,,Žydai nori Lietuvoje ramiai gyventi. Jie ir patys supranta, kad žydų įstatymas draudžia judinti kapinių žemę, bet niekas dėl to ir nesiginčyja.  Straipsnių prieš Lietuvos žydų bendruomenę ir jos pirmininkę iniciatorius Chaimas Buršteinas klaidina skaitytojus, pateikdamas neteisingą informaciją. Lietuvos žydų bendruomenė – ne prisitaikėliai, kurie pamina savo tradicijas ir kultūrą, o šiuolaikiniai Europos piliečiai, norintys sugyventi toje valstybėje, kurioje gyvena. Lietuvos Vyriausybė ir kitos valstybinės institucijos labai atidžiai atsižvelgia į Lietuvoje gyvenančių žydų prašymus, teises ir interesus. Mus palaiko ir mums padeda Izraelio ambasada ir ambasadorius asmeniškai, kuris nuolat bendrauja ne tik su Lietuvos žydų bendruomene, bet ir su visais Lietuvos regioninių bendruomenių pirmininkais. Ne kartą geru žodžiu yra paminėjęs nuveiktus darbus.“

   Galbūt Kongresų centro projektas, kurį  Lietuvos Vyriausybė ketina įgyvendinti, pritaikydama kongresams, konferencijoms ir kultūriniams renginiams, kartu sutvarkydama ir įamžindama Šnipiškių žydų kapinių teritoriją, buvo mažokai viešinamas ir aiškinamas spaudoje?

,,Šito bendruomenė nedarė, nes jokie darbai  neprasidėjo, vyksta svarstymai.  Chaimo Buršteino teiginiai ir puolimas yra iššūkis Lietuvos žydų bendruomenei, kurią jis bando provokuoti ir kiršinti. Kiršinti ne tik tarpusavyje, bet tikėtis, kad Lietuvos vyriausybė imtų ja nepasitikėti. Kokių tikslų jis siekia, galima tik spėlioti. Sporto rūmai juk  pastatyti sovietmečiu ir yra paveldo objektas pagal Lietuvos įstatymus”,- primena LŽB pirmininkė F.Kukliansky.