„Kino pavasario“ salės repertuare – neįprasti Izraelio ginklai

„Kino pavasario“ salės repertuare – neįprasti Izraelio ginklai

Rugpjūčio 6–13 d. „Kino pavasario“ salėje – du šių metų festivalyje žiūrovų pamėgti Izraelio filmai. Tai – komedija „Nulis motyvacijos“ („Zero Motivation“, rež. Talya Lavie) ir drama „Šokantys arabai“ („Dancing Arabs“, rež. Eran Riklis). Kino kūrėjai ir Izraelio ambasados Lietuvoje atstovas dalijasi savo komentarais apie žydų ir palestiniečių santykius.

Pavojingasis lapų segiklis

„Nulis motyvacijos“ režisierė Talya Lavie nuo vaikystės žiūrėdavo labai daug karinių filmų, kurių pagrindą įprastai sudarydavo kovos scenos. Tad jai, baigus kino mokyklą, kilo mintis sukurti juostą apie karinę administraciją, kurios pavojingiausias ginklas – popieriaus lapų segiklis. Pati idėja nulėmė ir filmo žanrą. Komiškai vaizduodama biure sėdinčias karininkes, T. Lavie palietė ir opiausias šalies problemas. Už priverstinai armijoje atsidūrusių merginų nugarų vyksta karas, žūsta žmonės, tad moteriškame kolektyve verdančios intrigos, pykčiai atrodo dar beprasmiškesni, o kariaujančio Izraelio pasekmės komiškame fone iškyla dar kraupesniu pavidalu.

„Ar žinote, kokie yra tikrieji Izraelio armijos ginklai? Tai – popieriaus lapų segiklis, dokumentų naikiklis bei specifinis humoro jausmas. Būtent pastarasis ir lėmė filmo apie Izraelio smėlynuose tarnaujančias karininkes žanrą. Vienos pagrindinių komedijos „Nulis motyvacijos“ herojų tikslas – būti perkeltai į Tel Avivą. Ar pavyks jai laimėti kovą su kariuomenės administracija, sužinosite pažiūrėję filmą“, – sako Izraelio ambasados Lietuvoje atstovas, misijos vadovo pavaduotojas Yehuda Gidron.

Skaitykite daugiau