Žiežmarių sinagogą perima Kaišiadorių miestas

    Ketvirtadienį liepos 30 d. 2015m. Kaišiadorių miesto tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo  meras Vytenis Tomkus ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) pirmininkė Faina Kukliansky bei bendruomenės atstovas paveldosaugai Martynas Užpelkis, buvo svarstomas Žiežmarių griūvančios medinės sinagogos likimas. Posėdis vyko draugiškoje geranoriškoje aplinkoje. Miesto taryba nuspręndė perimti sinagogą panaudai ir kreiptis į ES struktūrinius fondus dėl jos remonto. Šiuo metu valstybės biudžeto ir Geros valios fondo lėšomis yra rengiamas Žiežmarių sinagogos tvarkybos techninis projektas bei atliekami reikalingi tyrimai. Sutvarkius sinagogą, bus įamžintas Kaišiadoryse bei apylinkėse gyvenusių žydų atminimas, pastatas tarnaus šio krašto žmonių kultūrinėms reikmėms. Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis Tomkus pakvietė rugpjūčio 21 d. Kaišiadorių miesto ir rajono gyventojus dalyvauti Žiežmarių žydų kapinių tvarkyme.
   LŽB pirmininkė Faina Kukliansky bendruomenės vardu padėdėkojo visai Kaišiadorių tarybai už geranoriškumą ir supratimą, priimant svarbius sprendimus ir pakvietė žydų bendruomenę taip pat prisidėti prie sunaikintos bendruomenės kapinių tvarkymo.
  Lietuvoje jau yra gerų pavyzdžių, kaip restauruotos sinagogos tarnauja Kėdainių, Pakruojo, Joniškio miestų kultūrinėms reikmėms, dabar rengiamas Kalvarijų sinagogų komplekso prikėlimo naujam gyvenimui projektas.