Sulaukė gražaus jubiliejaus

Šiltoje, beveik namų aplinkoje birželio 12 d. Panevėžio bendruomenės patalpose susirinko didelis narių būrys pasveikinoti gražaus jubiliejaus proga Jurijų Smirnovą, kuriam šiemet sukako 80-ešimt metų. Garbingo gimtadienio progą jubiliatą pasveikino Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai, Panevėžio m. tarybos nariai Galina Kuzmienė, Alfonsas Petrauskas. Specialiai pasveikinti Jurijaus atvyko Rožyno progimnazijos Tolerancijos ugdymo centro vadovė Genutė Žilytė, kuri palinkėjo ne tik daug sveikatos ir energijos, bet ir likti ateityje tolerantiškumo pavyzdžiu Lietuvos jaunimui.
Pskovo mieste gimusį vaiką į Lietuvą atvežė naciai ir įkalino su visa šeimą Panevėžio,o po to – Šiaulių koncentracinėje stovykloje. Jurijaus motinai pavyko sunaikinti dokumentus ir išgelbėti vaikus nuo mirties. Išgyvenusi visas pragaro kančias, šaltį, alkį ir skurdą, Jurijaus šeima sulaukė dienos, kai Sovietų Armija įžengė į Lietuvą ir pasiliko gyventi Panevėžyje su mama, broliais ir seserimis.

Kiekvieno vaiko likimas susiklostė savaip. Visi vaikai baigė Panevėžio mokyklas, tuo tarpu motina viena dirbo ir visomis jėgomis bandė išlaikyti šeimą. Jurijaus tėvo pavardė – Raak. Tačiau ją reikėjo karo metu pakeisti, kad save ir savo šeimą apsaugotų nuo sunaikinimo.
Išgyvenus sunkius Holokausto metus, Jurijui Smirnovui (Raak) pavyko gauti vidurinį išsilavinimą, baigti technikumą ir ilgą laiką, apie 45 metus, dirbti skirtingose pareigose AB „Lietuvos geležinkeliai“ Panevėžyje. Šiuo metu Jurijus Smirnovas –pensininkas kuklus, pareigingas žmogus.Jis buvo Panevėžio m. tarybos nariu, liaudies teismo atstovu. Dabar jis aktyviai dalyvauja Panevėžio m. žydų bendruomenės veikloje.
Jurijus Smirnovas beveik nebeturi artimųjų, todėl jam bendruomenė kaip antri namai, kuriuose jis, kai sveikai jaučiasi, lankosi dažnai. Šia šventine dieną Jurijus Smirnovas sulaukė daug gražių žodžių, palinkėjimų, sveikinimų. Linkime visiems sulaukti tokio garbaus amžiaus ir likti žvaliam bei mylinčiam gyvenimą kaip Jurijus Smirnovas.