Bus sutvarkytos žydų genocido vietos Žemaičių Naumiestyje, Vainute ir Švėkšnoje

Bus sutvarkytos žydų genocido vietos Žemaičių Naumiestyje, Vainute ir Švėkšnoje

Šilutės rajonas turtingas žydų kultūros ir istorijos palikimo – Švėkšnos, Žemaičių Naumiesčio ir kituose miesteliuose išlikę žydų namai, parduotuvės, maldos namai, senosios kapinės. Tragiškiausią žydų istorijos tarpsnį liudija Antrojo pasaulinio karo metu vykdyto žydų genocido aukų palaidojimo vietos.

Mūsų rajone yra 3 holokausto vietos: Vainuto seniūnijos Dargiškės, Žemaičių Naumiesčio seniūnijos Šiaudviečių ir Švėkšnos seniūnijos Inkaklių kaimuose. Šios vietos įrašytos į LR Kultūros vertybių registrą, joms suteikta pirminė teisinė apsauga.

Žydų žudynių vietose XX a. 6-ajame dešimtmetyje buvo pastatyti betoniniai paminklai, teritorijos aptvertos betono ir metalo tvoromis. Pagal galimybes šios vietos buvo prižiūrimos ir vėliau: seniūnijos tvarkė jų aplinką, remontavo paminklus ir tvoras.

Tačiau laikas daro savo, ir prieš pusę amžiaus statyti paminklai šiandien nebeatrodo estetiškai ir nebegali tinkamai reprezentuoti šių vietų.

Todėl Savivaldybė kartu su rajono bendruomenėmis, seniūnijomis ir Lietuvos žydų bendruomenėmis įgyvendina projektą, kurio tikslas – minėtų vietų sutvarkymas. Projektas jau įsibėgėja, tad rudeniop šilutiškiams matyt nebereikės raudonuoti prieš jas aplankyti ir aukas pagerbti panorusius svečius.

skaityti plačiau