Filmo „Maestro Saulius Sondeckis“ peržiūra LŽB

Filmo „Maestro Saulius Sondeckis“ peržiūra LŽB

2015 gegužės 21d. „Likimų“ sumanytoja ir organizatorė LŽB bendruomenės  pirmininkės pavaduotoja Maša Grodnikienė pakvietė visus į ilgai laukto flmo apie garsųjį Lietuvos muziką dirigentą prof. Saulių Sondeckį peržiūrą. Susitikimo moderatorius: prof. Leonidas Melnikas, kalbėdamas apie maestro koncertus ir interpretacijas, pavadino juos Lietuvos muzikiniu paveldu. Pats maestro dėkojo tėvams už savo muzikinės karjeros sėkmę, nes pasakojimai apie jų gerus darbus ėjo iš lūpų į lūpas: mamos mokytojos labdaringa veikla, padedant neturtingiems mokiniams ir tėvo Šiaulių burmistro žygdarbiai, gelbėjant žydus.

Pask L.Melniko, būsimasis dirigentas ir pedagogas nuo mažens pajuto tikrąsias žmogiškas vertybes ir gyveno teisingą gyvenimą. Žiūrovai filme daugiau kaip pusantros valandos gali ne tik klausytis nuostabios muzikos, bet ir girdėti bei matyti kalbančio Sauliau Sondeckio veidą ir šypseną, nes kocertuose įprasta matyti dirigento nugarą. Filmo peržiūros LŽB, kurioje dalyvavo ir maestro žmona bei bendražygė , puiki violončelininkė profesorė Silvija Sondeckienė ir sūnus Saulius, susitikimo akimirkos užfiksuotos nuotraukose.

Nuotraukos:

DSC_0382 DSC_0372

DSC_0376 DSC_0343

Filmo „Maestro Saulius Sondeckis“ režisierius: Juozas Javaitis, operatorius – Donatas Buklys, prodiuseris Saulius Sondeckis jaunesnysis. Filmo trūkmė 1,45 val.  Sūnus, filmo prodiuseris, parašęs filmo pristatymą,apie savo tėvą, atsiuntė tekstą ir LŽB tinklapiui:

    Dirigentą ir pedagogą profesorių Saulių Sondeckį Lietuvoje labai pristatinėti nereikia. Paklausus gatvėje pasakytų – žinom, žinom, žymus muzikas. Su Lietuvos kameriniu orkestru S.Sondeckis pelnė tarptautinę reputaciją, gastroliavo visose Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kuboje, Kanadoje, Egipte, Pietų Afrikos Respublikoje, Korėjoje, Taivanyje. Sauliaus Sondeckio vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras koncertavo ir su žymiausiais pasaulio atlikėjais: pianistais – Justu Franzu, Jevgenijum Kissinu, Vladimiru Krainevu, Tatjana Nikolajeva; smuikininkais – Tatjana Grindenko, Olegu Kaganu, Gidonu Kremeriu, Igoriu Oistrachu, Gilu Shahamu, Vladimiru Spivakovu, Zaharu Bronu; violončelininkais – Davidu Geringu, Natalija Gutman, Mstislavu Rostropovičiumi; altistu Jurijumi Bašmetu, vargonininku Jeanu Guillou, trimitininkais – Timofejumi Dokšiceriu. Guy Touvronu, Sergejumi Nakariakovu, fleitininku Aurele Nicoletu, dainininkais – Jose Van Damu, Jelena Obrazcova, Liubove Kazarnovskaja, Virgilijumi Noreika, Vaclovu Daunoru. Ne vieną programą įvairiose šalyse su Lietuvos kameriniu orkestru dainavo puikūs chorai: Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio, Maskvos kamerinis choras, vadovaujamas Vladimiro Minino, Latvijos kamerinis choras “Ave Sol”, vadovaujamas Imanto Kuokaro. Vokietijos miestuose įvyko unikalūs Lietuvos kamerinio orkestro koncertai su legendiniu skaitovu Piteriu Ustinovu.

DSC_0371 DSC_0382

   1976m. Sauliaus Sondeckio vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras debiutavo Echternacho festivalyje;  po to net septynis kartus jame dalyvavo, buvo apdovanotas didžiuoju festivalio prizu – Didžiojo Liūto medaliu (1992). Dalyvavo kituose prestižiniuose festivaliuose: 4 kartus Šlezvig-Holšteino, kelis kartus Rheinhau, Ivo Pogoreličiaus, Bach-Woche Ansbach, S.Richterio Gruodžio muzikos vakaruose Maskvoje, Y.Menuhino festivalyje Gstaadt-Saane, Šveicarijos, Liucernos, Berlyno, Ludwigsburgo, Zalcburgo festivaliuose.
Maestro vadovavo dešimčiai įvairių festivalių jaunimo orkestrų: Buckowo (Vokietija) tarptautiniame kamerinių orkestrų festivalyje, Belgijos Jeune Philharmonie, Austrijos Ost-West-Musikfest, Davoso, Grenoblio Ensemble Instrumental ir kt. Vadovavo prestižiniam Šlezvigo-Holšteino festivalio orkestrui, kurį įkūrė Leonardas Bernsteinas.
W.A.Mozarto muzika – nuo instrumentinių koncertų iki simfonijų ir operų – ypatingą, išskirtinį pripažinimą Sauliui Sondeckiui ir jo vadovaujamam orkestrui suteikusi vizitinė kortelė. Su orkestru į plokšteles įrašytos visos Mozarto simfonijos ir su įvairiais solistais pagroti visi šio kompozitoriaus instrumentiniai koncertai. Visi 27 W.A.Mozarto fortepijoniniai koncertai su pianistu Vladimiru Krainevu atlikti Vilniuje, Maskvoje ir Sankt Peterburge. Įrašų firma “Melodija” įrašė operą “Don Žuanas”: vėliau šis įrašas panaudotas statant televizijos filmą – operą.

DSC_0373 DSC_0354
Su Lietuvos kameriniu orkestru Saulius Sondeckis dažnai atlikdavo šiuolaikinę muziką. Kompozitoriai: Rodionas Ščedrinas, Alfredas Šnitkė (Schnittke), Edisonas Denisovas, Arvo Pärtas, Sergejus Slonimskis, – Lietuvos kamerinį orkestrą pasirinko pasaulinėms jų kūrinių premjeroms. Alfredas Šnitkė dedikavo savo Concerto Grosso No. 1 pirmiesiems atlikėjams: Gidonui Kremeriui, Tatjanai Grindenko ir Sauliui Sondeckiui. Arvo Pärtas taip pat kelias kompozicijas skyrė Lietuvos kameriniam orkestrui ir jo vadovui. Arvo Pärto artimas draugas Saulius Sondeckis dirigavo jo vėlyvuosius kūrinius. 1985 Alfredas Šnitkė sukūrė Concerto Grosso Nr. 3, kurį dedikavo S. Sondeckiui ir Lietuvos kameriniam orkestrui, švenčiančiam savo 25-metį. Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Sauliaus Sondeckio, atliko daugelį Lietuvos kompozitorių kūrinių; tai įkvėpė pastaruosius rašyti kamerinę muziką.

Saulius Sondeckis dažnai kviečiamas diriguoti simfoniniams orkestrams. Jis dirigavo Berlyno filharmonijos, Belgijos nacionaliniam, Prancūzijos radijo filharmoniniam, Lenkijos radijo simfoniniam, Malmės  simfoniniam, Taivanio kameriniam, Švedijos ir Zalcburgo filharmonijų orkestrams.
Vokiečių muzikos kritikas Klaus Geitel Sondeckį vadina “aukšto rango muziku”. Savo veikale “Didieji mūsų dienų smuikininkai” Joachim W.Hartnack pažymi, kad tarp “absoliučiai geriausių virtuozų pasaulyje yra trys: Musici di Roma, Lietuvos kamerinis orkestras ir V.Spivakovo orkestras “Maskvos virtuozai”. Autorius rašė apie Lietuvos kamerinio orkestro “beribį virtuoziškumą ir muzikalumą”. Saulius Sondeckis vadovavo Lietuvos kameriniam orkestrui iki jo likvidavimo 2004.

1988 kaip puikus pedagogas prof. Saulius Sondeckis pakviečiamas į St. Peterburgo konservatoriją suburti ir išugdyti studentų kamerinį orkestrą. Šiandien “Camerata Sankt Peterburg” – savarankiškas simfoninis orkestras, oficialus Ermitažo muziejaus orkestras. Su šiuo orkestru apvažiuota ne tik daugybė pasaulio šalių – JAV, Japonija, Pietų Korėja, Vokietija, Austrija, Italija, Prancūzija, Ispanija, Belgija, Olandija, Šveicarija, Suomija, Švedija, Lenkija – bet ir įrašyti CD iš serijos “Sankt Peterburg Classics”, kurią išleido muzikos įrašų korporacija “Sony Classical”. 1995/1996   Sony Classical CD kataloge Lietuvos kamerinio orkestro drauge su “St. Peterburg Camerata” ir Estijos vyrų choru atlikta S.Sondeckio diriguojama D.Šostakovičiaus 13-oji simfonija gavo aukščiausią – 5 žvaigždučių įvertinimą.

DSC_0384 DSC_0358

Saulius Sondeckis ne kartą buvo kviestas į tarptautinių konkursų žiuri: 1978 Herberto von Karajano fondo jaunimo orkestrų (Vakarų Berlynas), 1983 E.Anserme vardo dirigentų (Ženeva, Švecarija), 1986 P.Čaikovskio smuikininkų (Maskva, TSRS), 1987 M.A.Toscanini dirigentų (Parma, Italija), 1989 klasikinės gitaros atlikėjų (Markneukirchen, Vokietija), 1990 P.Čaikovskio smuikininkų (Maskva, TSRS), 1993 kontrabosininkų (Markneukirchen, Vokietija), 1996 D.Šostakovičiaus styginių kvartetų (Sankt Peterburgas, Rusija).
Pilnametražinis dokumentinis filmas (1val. 45 min.) “Maestro. Saulius Sondeckis” apie visa tai, kas buvo išvardinta iki šiol – nepasakoja. Tai atsispindės tarp eilučių. Svarbiausia, kad Saulius Sondeckis papasakos tai ką jis jaučia diriguodamas vieną ar kitą kūrinį, kaip dirbdavo su kompozitoriais, kas svarbiausia kūrinio interpretacijoje. Žiūrovui prabėgs visas muziko gyvenimas, bet be datų ir pasiekimų! Filmo Režisierius ir scenarijaus autorius Juozas Javaitis, operatorius Donatas Buklys, montažo režisierė Laura Fetingienė, prodiuseris ir scenarijaus autorius Saulius Sondeckis, prodiuserė dr. Ona Biveinienė

  • DSC_0335
  • DSC_0336
  • DSC_0337
  • DSC_0340
  • DSC_0338
  • DSC_0341
  • DSC_0342
  • DSC_0344
  • DSC_0347
  • DSC_0346
  • DSC_0350
  • DSC_0343
  • DSC_0349
  • DSC_0354
  • DSC_0362
  • DSC_0348
  • DSC_0358
  • DSC_0356
  • DSC_0352
  • DSC_0364
  • DSC_0366
  • DSC_0365
  • DSC_0353
  • DSC_0373
  • DSC_0372
  • DSC_0374
  • DSC_0367
  • DSC_0371
  • DSC_0355