Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė įteikė tolerancijos apdovanojimus

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė įteikė tolerancijos apdovanojimus

Birželio 5 d. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) vykdoma tolerancijos kampanija „Beigelių krautuvėlė“ LR Vyriausybėje apdovanojo šešias asmenis ir iniciatyvas, ženkliai prisidėjusius prie tolerancijos sklaidos visuomenėje.

„Vienas esminių demokratijos principų yra tolerancija – kitai tautai, asmeniui ar idėjai. Tikiu, kad Lietuvoje gyvena tolerantiški žmonės – tai rodo nepaprastai ilgas nominantų sąrašas. Visiems nominantams ir toleranciją spinduliuojantiems žmonėms, o ypač „Beigelių krautuvėlės“ savanoriams, sakau – didžiuojuosi jumis“, – kalbėjo LR Ministras Pirmininkas ir renginio globėjas Algirdas Butkevičius.

Susirinkusiuosius taip pat pasveikino Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis ir Norvegijos ambasados laikinoji reikalų patikėtinė Ingrid Susanne Farner.

Renginio kulminacija tapo „Beigelio“ tolerancijos apdovanojimai. Į juos pretendavo dvidešimt visuomenės pasiūlytų kandidatų, iš kurių specialiai suformuota komisija atrinko šešis.

Pirmasis apdovanojimas atiteko dr. Larai Lempertienei, žydų kultūros istorikei ir bibliografei. Ji įvertinta už žydų kultūros paveldo įamžinimą ir įprasminimą ateities kartoms. Antrasis apdovanojimas įteiktas LŽB Socialinio centro programų koordinatorei Žanai Skudovičieneiilgametį atsidavimą centro globotiniams. Apdovanojimu už istorinės atminties puoselėjimą ir tautinių mažumų paveldo išsaugojimą įvertinta muziejininkė Monika Žąsytienė, kuri yra ir „Beigelių krautuvėlės“ savanorė.

Žydų dainų ir šokių ansamblis Fajerlech, vadovaujamas Larisos Vyšniauskienės, buvo apdovanotas už ilgametę jidiš kultūros sklaidą Lietuvoje ir už jos ribų. Penktasis apdovanojimas atiteko Lietuvos žydų studentų sąjungos pirmininkei Amit Belaitei už aktyvią visuomeninę veiklą ir iniciatyvumą telkiant žydų jaunimą. Šeštoji apdovanojimu įvertinta asmenybė – Valstybinio Vilniaus Gaono muziejaus direktorius, rašytojas ir vertėjas Markas Zingeris. Jį Komisija pagerbė už žydiškos tapatybės įprasminimą literatūros kūriniuose ir muziejaus kolekcijose.

Renginio LR Vyriausybėje metu taip pat paskelbti fotografijų konkurso „Lietuvos žydų kultūros ženklai“ prizininkai, kuriems apdovanojimus įteikė LR kultūros ministras Šarūnas Birutis. Visuomenės simpatijos kategorijoje nugalėjo Neringos Švelnienės fotografija „Kapinaitės ūke“, kultūrinio šoko kategorijoje – Richard Schoefield nuotrauka pavadinimu „Hilda“, o žydiškos tapatybės autentiškumo kategorijoje – Ingridos Kujelės fotografija „Sinagogų gatvė be sinagogų“.

Neįvertinti neliko ir tolerancijos kampanijos „Beigelių krautuvėlė“ savanoriai, projekto komandai talkinę pastaruosius pusantrų metų. Jiems padėkos raštus įteikė LŽB pirmininkė Faina Kukliansky ir projekto vadovė Indrė Rutkauskaitė.

Susirinkusiems koncertavo ansamblis „Fajerlech“ ir Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos moksleivių choras.

Birželio 4 d. ir 5 d. „Beigelių krautuvėlė“ taip pat organizavo Gebėjimų stiprinimo mokymus, kurių tema – gerosios nevyriausybinių organizacijų praktikos, kultūros vadyba ir projektinė veikla kultūros paveldo srityje. Mokymų dalyviai susitiko su NVO, viešojo sektoriaus ir savivaldybių atstovais bei Oslo žydų bendruomenės pirmininku, lankėsi Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje.

„Beigelių krautuvėlė“: tolerancijos kampanija prieš antisemitizmo ir neapykantos apraiškas viešojoje erdvėje – tai Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės projektas, siekiantis skatinti toleranciją ir gebėti užkirsti kelią antisemitizmui bei neapykantos kurstymui. Projektas, finansuojamas pagal Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO programą, tęsiasi nuo 2014 m. sausio iki 2015 m. birželio.