Dėl Žiežmarių Žydų kapinių

Dėl Žiežmarių Žydų kapinių

Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijai                            2015-06-01 Nr.
Bažnyčios g. 4, LT- 56121 Kaišiadorys

Kultūros paveldo departamentui
prie Kultūros ministerijos
Šnipiškių g.3, LT-09309 Vilnius

Šiuo raštu norime atkreipti Jūsų dėmesį į Žiežmarių žydų kapinių (Kultūros vertybių registro unikalus objekto kodas – 22057), esančių Kaišiadorių rajone Žiežmarių seniūnijoje, nepatenkinamą būklę. Mūsų žiniomis, kapinių tvora netvarkinga, vietomis nugriuvusi, informacinis-memorialinis akmuo galimai sąmoningai sudaužytas, kapavietėse galimai kasinėta, neišvežtos nupjautos žolės ir iškirstų krūmų krūvos, kapinių teritorijoje stovi, kaip galima spręsti, pagal paskirtį nebenaudojamas elektros stulpas. Visa tai liudija apie nepakankamą dėmesį šių kapinių įamžinimui ir priežiūrai, kas savo ruožtu toliau skatina nepagarbą arba net atvirai negatyvų elgesį jų atžvilgiu. Dėl to yra trikdoma palaikų ramybė bei kyla grėsmė kapinių išsaugojimui.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Žmonių palaikų laidojimo įstatymo 31 straipsniu, kapinių priežiūrą organizuoja ir koordinuoja savivaldybių vykdomosios institucijos. Todėl, maloniai prašome rasti galimybių suremontuoti ir atstatyti sunykusią tvorą,  suremontuoti arba įrengti naują informacinę-memorialinę lentą, išvežti nupjautą žolę ir iškirstus krūmus,  užtikrinti reguliarią kapinių priežiūrą ir kruopščiai išaiškinti kiekvieną kapinių naikinimo ir išniekinimo atvejį bei operatyviai šalinti tokio elgesio pasekmes. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad žydų kapinėse jokie žemės judinimo darbai negali būti vykdomi.

Naudodamiesi proga, primename, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos Žmonių palaikų laidojimo įstatymo 33 straipsnio 3 dalimi savivaldybės privalo iki 2017 m. sausio 1 d. įregistruoti kapinių žemės sklypus Nekilnojamojo turto registre Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registro įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka, teikdamas pirmenybę į Kultūros vertybių registrą įrašytų kapinių žemės sklypų įregistravimui.

Iš anksto dėkojame už supratimą. Esame pasirengę, kiek galėsime, bendradarbiauti.

Pirmininkė                                                                          Faina Kukliansky