PRANEŠIMAS SPAUDAI

Šiandien Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvos Respublikos vyriausybės paskirtos komisijos klausimams, susijusiems su Lietuvos žydų kultūra ir istorija, nagrinėti susirinkimas, kuriame dalyvavo valstybės institucijų atstovai ir žydų atstovai iš Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės bei tarptautinių žydų organizacijų.

Pirmiausia buvo aptartas žydų kapinių ir masinių Holokausto aukų kapaviečių ilgalaikės apsaugos užtikrinimas ir išsaugojimas. Ne visos masinių žudynių vietos yra nustatytos ir tinkamai įamžintos. Taip pat daug žydų kapinių yra neprižiūrėtos ir nesaugomos. Valdžios institucijos pasiūlė veiksmų planą, kuris užtikrins kapinių ir masinių kapaviečių teisinę registraciją, reikiamą dokumentavimą. Atkreiptas dėmesys, kad pagal galiojančius teisinius reikalavimus savivaldybės privalo baigti šių vietų teisinę registraciją iki 2016 m. pabaigos.

Žydų paveldui Lietuvoje priklauso istoriniai pastatai, visų pirma, sinagogos, knygos, laikraščiai, archyviniai dokumentai, Torų ritiniai ir kiti ritualiniai reikmenys. Jie reprezentuoja bendrą Lietuvos ir pasaulio žydų kultūros palikimą. Šios dienos diskusijose dėmesys buvo sutelktas į planus restauruoti sinagogas ir kitas žydų paveldo vietas, atkreipiant dėmesį į būtinybę įtraukti informaciją ir apie žydų gyvenimą bei kultūrą Lietuvoje. Pokalbio metu taip pat buvo pabrėžta vykdoma bendradarbiavimo programa tarp YIVO Žydų tyrimų instituto, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo.

Komisijos nariai sutiko, kad būtina dėti daugiau pastangų mokant Lietuvos vaikus apie Lietuvos žydų istoriją, įskaitant žydų indėlį Lietuvoje ir pasaulyje, bei Holokaustą Lietuvoje. Tam reikia išsamiai nagrinėti dabartines ugdymo programas ir vadovėlius, bei peržiūrėti kitas veiklas, tokias kaip mokyklos moksleivių vizitai į muziejus ir istorines vietas.

Žydų atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos Respublikos įstatymuose dėl teisių į išlikusio privataus turto atkūrimą  yra didelių spragų, kilusių dėl tuometinių gyvenamosios vietos arba pilietybės reikalavimų, kurie sutrukdė kai kuriems išgyvenusiesiems Holokaustą ir jų įpėdiniams pateikti prašymus dėl nuosavybės teisių atkūrimo arba juos sėkmingai išspręsti. Susitikimo metu nuspręsta, kad būtina detaliai išnagrinėti šią situaciją, siekiant rasti tinkamiausius problemos sprendimus.

Tarp dalyvavusiųjų susirinkime buvo atstovai iš Amerikos žydų komiteto, Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, YIVO Žydų mokslinių tyrimų instituto ir Pasaulio žydų restitucijos organizacijos.

Lietuvos institucijas komisijoje atstovauja Vidaus reikalų, Teisingumo, Užsienio reikalų, Kultūros, Švietimo ir mokslo ministerijos bei Lietuvos savivaldybių asociacija.

—————————————————————————-

Kontaktams: Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė

Adresas: Pylimo g. 4, 01117, Vilnius, Lietuva

Tel.: (8 5) 2613 003, el. p.: info@lzb.lt