Panevėžio gydytojas Šachnelis Abraomas Meras

Panevėžio gydytojas Šachnelis Abraomas Meras

Šiais metais Panevėžio m. žydų bendruomenė kartu su partneriais rengia įdomius projektus. Vienas jų skirtas garsaus Panevėžio daktaro ir visuomenės veikėjo, mecenato Šachnelio Abraomo Mero (1865-1930) vardo įamžinimui.

Š.A. Mero trumpa biografija:

Įžymus Lietuvos gydytojas Šachnelis Abraomas Meras gimė Panevėžyje. Baigė kaimo gimnaziją, studijavo mediciną Maskvos universitete. Gydytojo karjerą pradėjo Ukrainos Černigovo gubernijoje. Nuo 1891 m. dirbo Lietuvoje: iš pradžių Pasvalyje, nuo 1914 m. – Panevėžyje. Nesavanaudiškas, negailėdamas nei laiko, nei jėgų daktaras Š. A. Meras gydė visus žmones, kuriems reikėjo pagalbos. Lankydamasis užsienio šalių klinikose tobulino savo žinias, domėjosi ir taikė pažangius tais laikais gydymo metodus. Buvo puikus medicinos pagalbos organizatorius, aktyvus visuomenės veikėjas. Jo pastangomis 1919 metais Panevėžyje buvo pastatyta ir atidaryta žydų ligoninė, kurioje ėjo ligoninės vadovo pareigas. Ligoninėje buvo gydomi visų tais laikais gyvenusių Panevėžyje tautybių žmonės.

1922 m. jo rūpesčiu Panevėžyje buvo įkurtos vaikų ir suaugusiųjų ambulatorijos, kurios suvaidino didžiulį vaidmenį ligų profilaktikos, ypač vaikų sveikatos stiprinimo, srityse. Tos įstaigos pirmiausia buvo skirtos vaikams iš nepasiturinčių šeimų. Visą laiką šalia buvo jo žmona, talkindama įvairiausiose labdaringose veiklose. Š. A. Merui dalyvaujant, įkurtas draugijos kovui su tuberkulioze Panevėžio skyrius, įsteigtas tuberkuliozės dispanseris. Daktaras vadovavo ir Panevėžio gydytojų draugijai, įsteigė Moterų globos komitetą, parėmė ligonių kasų steigimą ir jų plėtrą. Daktaro Š. A. Mero pasiaukojama tarnystė panevėžiečiams, jo užuojauta ligoniams, nuoširdumas ir atvirumas santykiuose su kolegomis per 40 sunkaus darbo metų pelnė didžiulį ligonių pasitikėjimą.

2015 metais sukanka 150 metų nuo daktaro Šachnelio Abraomo Mero gimimo ir 85 metai nuo jo mirties.

Šio projekto iniciatoriumi buvo ilgametė miesto gyventoja, gerai žinanti Panevėžio m. žydų istoriją, miesto tarybos narė Marija Danutė Kažukauskienė ir Panevėžio m. žydų bendruomenė, kuri kiekvienais metais įgyvendina įvairiausius projektus, susijusius su miesto žydų istorija. Iniciatyvą palaikė Panevėžio miesto savivaldybės tarybos nariai Alfonsas Petrauskas, Gema Umbrasienė, Galina Kuzmienė, Laimutis Sedžius ir kiti nariai, kurie visada palaiko gerąsias Panevėžio m. žydų bendruomenės iniciatyvas.

 Nuotraukoje Panevėžio m. žydų ligoninės personalas

1

2