LŽB jaunimo įdomias tarptautines programas remia JDC

LŽB jaunimo įdomias tarptautines programas remia JDC

Lietuvos žydų bendruomenės veikloje dalyvaujančių moksleivių veiklą remiantis JDC (Labdaringa Pasaulio žydų organizacija), tris moksleivius įtraukė į tarptautinį projektą, kurio metu jie keliavo į JAV ir parsivežė įdomius įspūdžius.
Edvinas Puslys- bendruomenės Ilano klubo narys,tikras vilnietis, jo mama žydė. Edvinui 16 metų ,jis- Šolomo Aleichemo žydų gimnazijos dešimtokas. JDC dėkoja už suteiktą progą pamatyti Lenkiją, kurioje buvo vasarą, važinėjo po žydiškas vietas, pamatė Krokuvą, Varšuvą, Aušvicą. Sausio mėnesį jis vyko į Ameriką, kur dalyvavo antroje programos dalyje, pamatė, kaip ten gyvena žydų šeimos, susipažino su kitokia amerikiečių kultūra ir kitokiu gyvenimu. Viskas ten kur kas paprasčiau, tiek žydų gyvenimas, bendravimas, nes Amerikos žydai, pasak Edvino, ne tokie uždari , jie atviriau bendrauja.
Edvinas:
– Prisimenu, kaip jie nori bendrauti. Ten ypatingai pabrėžiamas bendruomeniškumas, pagalba vargingiau gyvenantiems amerikiečiams, ne tik žydų bendruomenės nariams. Mes vykome drauge dalyvauti labdaros renginyje, ten, kur bendruomenė aukoja maistą. Viskas vyksta nuoširdžiau šilčiau, kaip restorane patiekiami patiekalai, pirmas, antras. Žydų bendruomenė prisideda prie miesto benamių priežiūros. Dalina būtiniausius reikmenis, pvz. kojines benamiams. Viešnagės metu buvome vaikų darželyje, žaidėme su vaikais, aplankėme ir žydų bendruomenės senolius.
Dominyka Jurevičiūtė taip pat mokosi Šolomo Aleichemo žydų gimnazijoje. Ji – vienuoliktokė. Bendruomenėje dalyvauja nuo vaikystės, nes kaip ir vyresnioji sesuo lankė Dubi klubo mažųjų grupę, o dabar sesuo jau 14 metų šoka žydų šokius Fajerlech ansamblyje. Dominyka seka sesės pėdomis. ,,Žydų bendruomenė – mano antrieji namai“,- sako ji ir pasakoja , kad dabar mokosi būti stovyklos vadove(madriche hebr.)
Dominyka:
– Renkamės čia mūsų bendruomenės patalpose kiekvieną penktadienį ir sekmadienį, čia yra įprasta mūsų gyvenimo dalis. Mano tėvo giminės šaknys yra Lietuvoje, prosenelis žuvo per Holokaustą, o mama kilusi iš Lenkijos .Vadovais ruošiames būti jau dvejus metus. Dažnai prisimenu kelionę į JAV.Pagrindinis dalykas man buvo anglų kalba. Nors šios kalbos mokomės mokykloje ir visuose būreliuose, tačiau nuvykus į šalį, kurioje ši kalba žmonėms yra gimtoji, iškart lavini savo žinias. Tai galimybė ateičiai, nes kasdien teko bendrauti su angliakalbiais. Grįžus mokykloje iškart ,,pasijuto“ geresnės žinios. Amerikoje gyvenau žydų šeimoje, atkreipiau dėmesį į visą žydišką atributiką ir tradicijas: žvakides, chalos laužymą per šabą, bendravimą. Pas mus Lietuvoje žydiškos tradicijos labiau matomos, nes žmonės švenčia šeimose, per šabą visi susirenka, o Amerikoje tokių tradicijų specialiai rintis šeimai šeštadieniais nėra. Šeimose jie nelinkę šabo švęsti, nes dauguma yra pasauliečiai. Tradicijas jie žino, bet nebūtinai laikosi. Mes buvom ir sinagogoje, ten vykdavo užsiėmimai, ten kartu skaitėme maldas, dainavome drauge, smagu,kad daugelį dainų mokėjome. Kas nemokėjo, galėjo naudotis kiekvienam išdalintais tekstais. Sinagoga buvo pilna žmonių, visi su šeimomis.
Elizabetei Šapiro 16 metų. Ji mokosi rusiškoje Vilniaus V. Kačalovo gimnazijoje ir yra aktyvi žydų bendruomenės narė. Į JAV vyko dalyvauti kitoje JDC- programoje, buvo Atlantoje 2 savaites.
-Gyvenau šeimoje, mums organizavo daug ekskursijų, buvom bendruomenėj, sinagogoj, Atlantos akvariume, Coca-colos muziejuje. Pasakodama apie žydų tradicijų laikymąsi, Elizabetė sako, kad Amerikoje viskas paprasčiau. Man labai buvo įdomu, kaip šeima, kurioje gyvenau švenčia šabą. Viskas buvo kitaip nei Vilniuje, susirinko visa šeima, visi draugiški. Aš ten gyvenau su mergaite iš Latvijos. Antrąją savaitę gyvenau viešbutyje, kur susirinko visi europiečiai ir amerikiečiai, viso – 3000 žmonių.. Mus mokė, kaip vesti programas, kaip elgtis, save prisistatyti, pabrėžė, kiek daug dėmesio reikia skirti akių kontaktui, kurti įdomią atmosferą.Tai buvo nepakartojama. Dabar susirašinėjam ir laukiam kitos tarptautinės stovyklos.Esu dėkinga Jointui už tarptautinių programų rėmimą.