Žydų bendruomenė neprieštarauja Sporto rūmų rekonstrukcijai

Žydų bendruomenė neprieštarauja Sporto rūmų rekonstrukcijai

Su premjeru Algirdu Butkevičiumi susitikę Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto nariai teigė neturį priekaištų Vyriausybės planams Vilniaus sporto rūmus reorganizuoti į Kongresų centrą. Žydų atstovai taip pat išreiškė pageidavimą, kad darbų atlikimo metu būtų rodoma derama pagarba po rūmų kompleksu esantiems žydų palaikams.

Premjeras po susitikimo žurnalistams sakė, kad pokalbis su žydų atstovais buvo konstruktyvus, bei teigė tikėjęsis daugiau reikalavimų. Komiteto nariai išreiškė pageidavimą, kad objektas priklausytų valstybei, turi būti aiškiai numatyti vaikščiojimo takai, statybos darbų metu po buvusių kapinių teritoriją neturėtų važinėti sunkiasvoris transportas.

„Buvo sutarta, kad visi žingsniai ir visas procesas to projekto įgyvendinimo bus derinamas su jų komitetu. Aš asmeniškai įsipareigojau, kad šitą projekto įgyvendinimo procesą pats kontroliuosiu“, – po susitikimo kalbėjo A. Butkevičius.

Premjero teigimu, po optimistinio pokalbio su žydų atstovais rūmų rekonstrukcijos konkurso sąlygos bus parengtos iki rudens.

Žydų delegacijoje buvęs rabinas Hershelis Gluckas rastą sprendimą dėl Sporto rūmų rekonstrukcijos pavadino nauju tarpsniu žydų ir Lietuvos Vyriausybės bei žmonių bendradarbiavime.

„Nematau jokių realių problemų projekto įgyvendinimui. (…) Kai rengsime planus, jie turės tenkinti abi puses, ir ši užduotis man atrodo įgyvendinama“, – kalbėjo rabinas.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pridūrė, kad šiuo metu su Vyriausybe taip pat derinama žydų kapinių paminklinio įamžinimo koncepcija.

„Mes ieškome archyvuose pavardžių žmonių, kurie buvo čia palaidoti. Mes būtume labai dėkingi, kad ta vieta, kuri yra nenaudojama vaikščiojimui, būtų panaudota memorialo įamžinimui“, – teigė F. Kukliansky.

Dabartinių sporto rūmų vietoje ketinama įrengti Lietuvos poreikius atitinkantį Kongresų centrą. Kaip vasario pradžioje informavo premjeras, šiuo metu Šiaulių bankui priklausančius Sporto rūmus Turto bankas galėtų išpirkti gegužę už maždaug 5 mln. eurų. Anksčiau vykusių aukcionų metu už pastatą buvo prašoma nuo 9 iki 11 mln. eurų.

Renovacijos metu pastato planinė struktūra nebūtų keičiama, dėl komplekso prieigose ir po juo esančių žydų palaikų šalia nebūtų vykdomos jokios statybos. Pirminiais vertinimais, renovacija būtų baigta 2017 m., Sporto rūmų pavertimas Kongresų centru kainuotų apie 12 mln. eurų, dalis šių lėšų galėtų būti dengiama iš ES struktūrinių fondų.

ELTA