Didžiausias Holokausto muziejus rytų Europoje siekia su istorija supažindinti be gidų

Didžiausias Holokausto muziejus rytų Europoje siekia su istorija supažindinti be gidų

Ukrainoje, Dniepropetrovske, didžiausias holokausto muziejus Rytų Europoje kasmet sulaukia per 200 tūkst. lankytojų. Muziejus traukia interaktyvia ekspozicija, pristatančia žydų civilizaciją Ukrainoje, holokausto tragediją ir dabartinį didžiausios Ukrainoje žydų bendruomenės kultūrinį ir religinį gyvenimą.

Žydų tautos atminties ir holokausto muziejus, įrengtas žydų kultūros centre Menora. Pirmojoje muziejaus salėje pristatoma Ukrainos žydų bendruomenės istorija iki antrojo pasaulinio karo.

Žydai Dniepropetrovske, tuomečiame Jekaterinoslave apsigyveno XVIII a. pab., kai carienė Jekaterina išleido įsaką, leidžiantį apylinkėse gyvenantiems žydams gauti pilietybę.

1930-aisiais žydų bendruomenė nukentėjo nuo Stalino represijų, o po 11 metų nacių kariuomenei okupavus miestą per kelis mėnesius buvo išžudyta daugiau nei 11 tūkst. žydų.

„Mūsų tikslas – neleisti nugrimzti užmarštin žiauriems įvykiams, kai buvo norima išnaikinti žydų tautą, kai vyko represijos ir tautos naikinimas. Turime stengtis  paaiškinti, ką mes galime padaryti, kad ateityje daugiau netektų susidurti su genocidu. Juk gyvenimas nesibaigė holokaustu. Mums svarbu suprasti, kas buvo blogai ir ko neturėtų būti dabartiniame amžiuje“, – tikina Dniepropetrovsko žydų bendruomenės valdybos narys Olegas Rostovcevas.

Muziejuje gausu dokumentų, eksponatų, pasakojančių apie žydų tautos tragediją, demonstruojamos kino kronikos, fotografijos, irengti interaktyvūs terminalai. Pagarba atiduodama ukrainiečiams ,kurie, rizikuodami savo gyvybėmis, gelbėjo žydus.

Atskira ekspozicija skirta žydų bendruomenės kultūros ir religijos atgimimui po 1991-ųjų. Dniepropetrovske dabar gyvena apie 50 tūkst. žydų.

„Šiuolaikinei Ukrainos visuomenei pristatome sudėtingą žydų civlizaciją. Ypatingą dėmesį skiriame moksleiviams. Jie istorijos mokosi iš Ukrainos švietimo ministerijos rekomenduoto vadovėlio, kuriame yra atskiras skyrius apie holokaustą Ukrainoje. Ir svarbiausia, kad moksleiviai įsigilintų ir suprastų žydų civiliaciją, kurią norėta sunaikinti“, – sako Dniepropetrovsko „Žydų tautos atminties ir holokausto Ukrainoje“ muziejaus mokslinė bendradarbė Oleksandra Leonova.

Muziejaus planuose, naudojant šiuolaikiškas informacines technologijas, ekspozicijas pateikti taip, kad lankytojai su žydų istorija galėtų susipažinti be gidų ir muziejininkų pagalbos.

Rūta Lankininkaitė