LŽB pareiškimas po Tautinio jaunimo sąjungos ir Lietuvių tautinio centro eitynių kovo 11-ąją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną

Lietuvos žydų bendruomenė nepritaria Tautinio jaunimo sąjungos ir Lietuvių tautinio centro eitynėms, vykusioms  Vilniuje Kovo 11-ąją , minint Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį. LŽB mano, jog jų viešai deklaruojamos vertybės nedera su šiuolaikinės demokratinės valstybės, kokia Lietuva buvo kuriama 25-erius metus,  principais. Šioms eitynėms buvo gautas Vilniaus savivaldybės leidimas.

Bendruomenę stebina Lietuvos valdžios institucijų politinės valios ir pastangų stygius užkirsti kelią pavojingų ultranacionalistinių ir nacistinių tendencijų plitimui Lietuvoje. Sprendimas leisti vykti šios, prieš toleranciją ir  tautų sugyvenimą Lietuvos valstybėje nusiteikusios organizacijos eitynes, yra nepateisinamas jau vien dėl fašistinio tautininkų nacionalistų eitynėse nuolat ir šiemet skanduoto,  kitų tautybių bendrapiliečius giliai žeidžiančio bei skaldančio šūkio: ,,Lietuva – lietuviams“ . Tautininkai taip pat nešė rasistų “white pride” veliavą ( juoda vėliava su baltu ženklu), ir ,,skinheadų“ stilizuotą SS emblemą su nacių svastika.

LŽB atkreipė dėmesį, kad vis mažiau vadinamųjų pankininkų dalyvavo eitynėse, bet dar reikia nemažai pastangų, kad demokratinėje Lietuvos valstybėje jų deklaruojamos smerktinos idėjos, prisidengiant tariamu patriotizmu, taptų visiškai nepriimtinos pilietinei tolerantiškai visuomenei.