Lenkijos žydų keliai. Nuo Karaliaus Kazimiero Didžiojo privilegijos iki naujojo Lenkijos žydų istorijos muziejaus

Kelionė su Gesher klubu – balandžio 16-19 dienomis

Klubas GESHER tęsia kelionių ciklą su Jerulita ir Danieliu Gurevičium.

2014 metais aplankėme Baltarusiją ir Lietuvos šiaurę, dabar keliaujame į Lenkiją.

Mūsų laukia 4 dienų kelionė į kurios kainą įeina: autobusas, gido paslaugos, apgyvendinimas 3 žvaigždučių viešbučiuose, muziejų bilietai ir maitinimas – 3 pusryčiai, 1 vakarienė.

Kelionės kaina Gesher klubo ir LŽB nariams  150 Eurų žmogui (dviviečiame kambaryje), ne Gesher ir ne LŽB nariams kelionės kaina 200 Eurų (dviviečiame kambaryje).

Registracija internetu iki kovo 25 dienos – gesher.lita@gmail.com

Registracija įsigalioja apmokėjus kelionę.

Rekvizitai –

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė

įm. k. 190722117

sąskaita LT09 7044 0600 0090 7953

AB SEB bankas

Mokėjimo paskirtis – Gesher kelione Lenkija

Dėl informacijos kreipkitės telefonu – 865211723.

KELIONĖS PROGRAMA 

1 Diena, Ketvirtadienis balandžio 16 d.

Anksti ryte išvykimas iš Vilniaus link Lenkijos šiaurės. Apsilankome parke – muziejuje “Vilko irštva” (Wolfsschanze). Hitlerio bunkeriai buvo skirti invazijai į Sovietų Sąjungą administruoti ir esant reikalui ten pasislėpti. Šiandien ten yra jų griuvėsiai, o istorija yra iliustruota muziejinėje ekspozicijoje.

Vakarop atvykstame į kurortą Mikolajki, esantį tarp ežerų.

Laisvas laikas. Nakvynė.

2 diena, penktadienis, balandžio 17 d.

Keliaujame iki Varšuvos, atvykstame apie pietus, kuomet pradėsime pažintinę ekskursiją. Susipažinsime su nuostabiu senamiesčiu, kuris buvo kruopščiai atstatytas po sunaikinimo Antro pasaulinio karo metu. Pasivaikščiosime siauromis senamiesčio gatvelėmis, pamatysime A. Mickevičiaus ir M. Koperniko paminklus, Varšuvos universitetą, J. Pilsudskio paminklą ir aikštę. Užbaigsime ekskursiją prie paminklo, kuris skirtas  Varšuvos sukilimui, vykusio Antrojo pasaulinio karo metu, atminti.

3 Diena,  šeštadienis, balandžio 18 d.

Aplankysime vietą, kurioje prieš karą stovėjo didinga didžioji Sinagogą. Šalia išliko pastatas kuriame dabar yra įsikūręs Žydų institutas,pamatysime ekspoziciją, skirtą Dr. Emuelio Ringelblume Geto Archyvui.

Pamatysime memorialus Varšuvos getui ir sienai aplink jį atminti.

Aplankysime Žydų kapines, kurios pasakoja šios ypatingos bendruomenes istoriją. L. Zamehofo, E.R. Kaminskajos, S. Anskio kapai.  Žinomų rabinų kapai.

Užeisime į Nozik Synagogą ir bendruomenės centrą.

Išvysime išlikusią geto sieną, nuo  „Umschlagplatz” aikštės (vietos, iš kur žydai buvo gabenami į naikinimo stovyklas), tęsime pasivaikščiojimą Didvyrių alėja iki bunkerio, kur Varšuvos Geto sukilimo metu buvo sunaikintas paskutinis pasipriešinimo šaltinis. Atkeliausime prie įspūdingo, skulptoriaus  N. Rapoporto, memorialo skirto M. Anilevič ir kitiem sukilimo didvyriams.

Apsilankysime naujame Lenkijos žydų istorijos muziejuje, kuris sukoncentravo tūkstantmečio Lenkijos žydų istorijos paveikslą. Šis muziejus nėra pastato rekonstrukcija ar seno muziejaus atnaujinimas. Pasak prof. Barbaros Kirshenblatt- Gimblett,  “jis gimė iš vidaus į įšorę”. Iš pradžių buvo tūkstančio metų Lenkijos žydų egzistavimas, po to atsirado idėja sukurti ekspoziciją… ilgainiui tai peraugo į ambicingus planus ir, esant palankioms aplinkybėms, atsirado nuostabaus dizaino pastatas, kuris padėjo kūrėjams atspindėti ištisą pasaulį, kuris davė Lenkijai, Izraeliui bei kitoms šalims neįkainuojamai daug kultūros, meno bei mokslo pavyzdžių.

Nakvynė viešbutyje.

 

4 Diena,  sekmadienis,  balandžio 19 d.

Ryte po pusryčių ir išsiregistravimo iš viešbučio pradėsime kelionę link Vilniaus. Tesime kelionę link Treblinkos koncentracijos stovyklos. Aplankysime sunaikintos stovyklos memorialą.

Užvažiuosime į Tikočiną, kur numatytas apsilankymas ypatingoje sinagogoje, pastatytoje 17 a. Čia išvysime sakralinį žydų meną.

Tęsime kelionę į mažą miestelį Jiedvabną, kur kadaise žydai sudarė virš 60 procentų visų miestelio gyventojų. Sužinosime apie tragišką vietinės žydų bendruomenės likimą.

Balstogėje susipažinsime su įdomia šio miesto istorija.

Būtent čia, kur susikerta trijų valstybių sienos, dirbo ir gyveno Esperanto kalbos kūrėjas Daktaras Liudvikas Zamenhofas.  Aplankysime gražų senamiestį, kur matysime Rinkos aikštę ir vietinę Rotušę. Pagerbsime čia gyvenusių žydų atminimą prie memorialo sudegintai sinagogai. Pakalbėsime apie partizanų judėjimą geto egzistavimo metu ir prisiminsime didvyrį – Melmedą.

Kelionė į Lietuvą. Sugrįžimas į Vilnių