Įelektrinanti violončelė ir kelionė į Alpes

Įelektrinanti violončelė ir kelionė į Alpes

Šį šeštadienį, gruodžio 6 d., Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje koncertuos „įelektrinančiais“ pasirodymais intriguojantis, ypatingu kūrybingumu, mąstymo gelme ir erudicija bei nuoširdumu apdovanotas violončelininkas Gavrielas Lipkindas.

G. Lipkindas (g. 1977) muzikinį išsilavinimą įgijo trijose reikšmingose muzikos institucijose – tai S. Rubino muzikos akademija Tel Avive, Frankfurto muzikos ir atlikimo menų universitetas ir Naujosios Anglijos konservatorija. Prestižiniuose konkursuose jis buvo nugalėtojas ir pelnė daugiau kaip dvylika premijų. Šis violončelininkas anksti pasiekė tikras karjeros aukštumas, jis yra griežęs pagrindinėse pasaulio koncertų salėse su svarbiausiais orkestrais, atlikėjais ir dirigentais.

Patyręs didžiulę koncertuojančio violončelininko sėkmę 23 metų G. Lipkindas nusprendė labiau gilintis į atliekamos muzikos esmę ir savo repertuarą, bendradarbiauti su kompozitoriais ir daryti aukščiausios kokybės įrašus. Tam tikslui įkūrė garso įrašų kompaniją „Lipkind Productions“ ir yra išleidęs dvi kompaktines plokšteles – tai jo paties aranžuočių rinkinys „Miniatiūros ir folkloras“ (Miniatures and Folklore) bei pirmasis J. S. Bacho siuitų violončelei albumas „Vienbalsė polifonija“ (Single Voice Polyphony). Šie įrašai atspindi įvairiapusę G. Lipkindo kūrybą, dvi reikšmingas veiklos kryptis – kompozitoriaus ir violončelės virtuozo. Atlikėjo repertuare greta visų pagrindinių kūrinių violončelei yra ir šiuolaikinių paritūrų, naujų užsakymų, jo paties aranžuočių bei transkripcijų.

Kompanijos D. & M. P. dėka G. Lipkindas griežia unikaliu Bolonijos meistro Aloysiaus Michaelio Garani instrumentu, kuris, kaip spėjama, buvo padirbtas 1670–1680 m. ir muzikų pasaulyje vadinamas Zihrhonheimerio violončele.

Koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje G. Lipkindas pagrieš ilgiausią Sergejaus Prokofjevo koncertinio žanro veikalą – Simfoniją-koncertą („Sinfonia Concertante“), kuriame apstu kandžių ir ironiškų temų, veržlių kibirkščiuojančių pasažų, netikėtų harmoninių „įžūlybių“ ir maištingų dinamikos proveržių.

Solistas koncertuos su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO), diriguojamu neprilygstamo Lietuvos batutos meistro, prityrusio ir įtakingo dirigavimo pedagogo, raiškią interpretacinę manierą išsiugdžiusio maestro Juozo Domarko. Į vadovavimo orkestrui ilgametiškumo rekordą pretenduojantis LNSO meno vadovas ir vyr. dirigentas mūsų muzikinėse platumose yra tarsi konstanta, į kurią neįmanoma neatsižvelgti rikiuojant Lietuvos dirigentų kartas ir matuojant simfoninės muzikos atlikimo lygį.

J. Domarko diriguojamas LNSO šį vakarą greta S. Prokofjevo kūrinio atliks Richardo Strausso „Alpių simfoniją“ – ekspresyvią ir užburiančią kompoziciją, tarytum garsais nutapytą Alpių paveikslą. Tai įspūdinga maždaug valandos trukmės muzikinė ekskursija po kompozitoriaus vaikystėje išvaikščiotus kalnus, jų takelius, tarpeklius ir sodria žaluma akį veriančius miškus. Šią simfoniją pats autorius vadino bene ryškiausiu savo meniniu laimėjimu ir nepaprastai ja didžiavosi.

G. Lipkindo ir J. Domarko diriguojamo LNSO koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyks gruodžio 6 d. 19 val.

LNF inf.