Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas

Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimas

Šiais metais Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras minės 1995 m. UNESCO įtrauktą į atmintinų dienų sąrašą Tarptautinę Tolerancijos dieną (11.16) kartu su Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba ir Lenkijos institutu Vilniuje.

2014 m. lapkričio mėn. 13 d. 17 val. Tolerancijos centre bus atidaroma paroda „Janas Karskis. Laisvės žmogus“. Renginyje dalyvaus Lenkijos žydų istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotojas Zygmunt Stępiński ir šio muziejaus įgaliotinė strategijos ir plėtros klausimais Lena Dąbkowska-Cichocka. Taip pat bus apdovanoti Vilniaus apskrities bendrojo ugdymo mokyklų mokinių konkurse „Lietuvos Respublikos pilietis“ dalyvavę „protų mūšio“ finalininkai. Po oficialiosios dalies pakviesime į „Reszów Klezmer Band“ koncertą, švenčiantį toleranciją. 

kvietimas_Karski

Jan Karski (1914 – 2000) – diplomatas, istorikas, teisininkas, Vašingtono Džordžtauno universiteto profesorius, okupacijos metu Pogrindinės Lenkijos valstybės emisaras. 1942 metų spalį Lenkijos emigracinės vyriausybės atstovybės šalyje pavedimu susitiko su žydų pogrindžio veikėjais. Šie paprašė perduoti sąjungininkams raportą apie masinį žydų naikinimą ir paraginti gelbėti žydų tautos likučius Europoje. Karski savanoriškai buvo slapta įvestas į Varšuvos getą bei į Vokietijos nacių tranzito stovyklą Liublino Izbicoje netoli Belžeco. Ten jis savo akimis matė, kaip atrenkami žydai ir kaip siaubingai elgiamasi su žmonėmis, kaip jie masiškai grūdami į gyvulinius vagonus. Tai, ką pamatė, asmeniškai nupasakojo Anthony Edenui (Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrui) ir JAV prezidentui Franklinui D. Rooseveltui bei kitiems svarbiems Vakarų politikams. Pasaulis nepatikėjo jo liudijimais.

Felixas Frankfurteris, JAV Aukščiausiojo teismo teisėjas, apie Janą Karskį: „Aš nesakiau, kad tas jaunuolis meluoja. Sakiau, kad negaliu patikėti tuo, ką jis kalba. Tai ne tas pats.“

1982 metais Jeruzalės Yad Vashem institutas suteikė Karskiui titulą „Pasaulio tautų teisuolis“. 1995 metais Lenkijos prezidentas Lech Wałęsa Janui Karskiui įteikė Baltojo erelio ordiną, o 2012 metų gegužės 29 d. JAV prezidentas Barackas Obama apdovanojo jį (po mirties) prezidentiniu Laisvės medaliu, aukščiausiu JAV civiliniu apdovanojimu.