Kurti Holokausto metu – reiškia protestuoti. Aleksandras Bogenas kūrė!

Kurti Holokausto metu – reiškia protestuoti. Aleksandras Bogenas kūrė!

Rina Žak

 Aleksandras Bogenas: ,, Kūryba Holokausto metu – tai taip pat protestas. Kiekvienas  žmogus,  akivaizdžiai susidūręs su žiauriu pavojumi  ir mirtimi, reaguoja savaip. Dailininkas kalba tokiomis raiškos priemonėmis, kurios tuo metu jam prieinamos. Toks yra jo protestas! Jis atsako menine išraiška, tokia yra jo protesto forma!  Tai –  menininko ginklas, nes jis privalo palikti žmonijos istorijoje asmeninį pėdsaką. Tik tokiu būdu jis gali įrodyti, kad naciams nepavyko sutriuškinti  jo dvasios.

   Spalio 20-oji yra Aleksandro Bogeno atminimo diena. Jis- pasaulyje žinomas dailininkas profesorius, partizanų būrio ,,Kerštas“ vadas. Šio būrio kovotojais tapo Vilniaus geto kaliniai. Du kartus Bogenui pavyko patekti į geto teritoriją ir išvesti150 žmonių požeminių komunikacijų keliu į laisvę. Tarp jų buvo ir garsusis Abu Kovneris ir kiti.

   1951m. Bogenas repatrijavo į Izraelį, kur įkūrė meno mokyklą, dėstė Jeruzalės Žydų universitete. Žinomiausi Bogeno kūrybos darbai: skulptūros „Sukilimas“, „Katstrofa“ ir kt. Latrune stovi jo sukurtas paminklas „Partizanų atminimui“, apibendrintai vaizduojantis keršytoją. Gete sukurti piešiniai dabar saugomi Vašingtone Holokausto muziejuje ir „Beit Lohamei  hagetaot“ (Geto kovotojų muziejus Izraelyje)