Ambasadoje Tokijuje pristatyta knyga apie Čiunės Sugiharos išgelbėtų žydų likimus

Lietuvos ambasadoje Tokijuje rugsėjo 10-ąją surengtas vakaras, kurio metu Japonijos publicistas Akira Kitade pristatė savo knygą anglų kalba „Vizos į gyvenimą ir epinė kelionė“. Joje pasakojama apie Lietuvoje prieš pat Antrąjį pasaulinį karą rezidavusio Japonijos diplomato Čiunės Sugiharos dėka nuo nacių persekiojimo išsigelbėjusių žydų tolesnius likimus. 

„Čiunė Sugihara, kurio išduotos tranzitinės vizos į Japoniją išgelbėjo 6 tūkstančius žydų, įrodė, kad ir vienas žmogus gali pakeisti pasaulį. Pasaulio tautų teisuolio Čiunės Sugiharos drąsa ir humanizmas pelnė didžią Lietuvos žmonių pagarbą“, – pristatydamas knygą sakė Lietuvos ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas. 

Jis taip pat pabrėžė, kad A. Kitadės knyga yra svarbi ir Lietuvai, kuri patyrė skaudžią žydų bendruomenės netektį nacių okupacijos metu. 

Vakaro Lietuvos ambasadoje Tokijuje metu knygos autorius pasidalijo prisiminimais apie sudėtingą knygos herojų paiešką Japonijoje, JAV, Kanadoje, atsakė į pristatymo dalyvių klausimus. Savo mintimis apie knygoje atskleistus istorijos puslapius pasidalijo Izraelio ir Japonijos diplomatai, žurnalistai.

www.urm.lt