Romain Gary ir jo šeima – Vilniaus istorijos dalis

Romain Gary ir jo šeima – Vilniaus istorijos dalis

Šiemet minimas Lietuvoje gimusio prancūzų rašytojo Romain Gary 100-metis. Remdamasi Lietuvos centriniame valstybiniame archyve saugomais dokumentais, straipsnio autorė Elžbeta Šimelevičienė klajoja po rašytojo Romaino Gary gyvenimą ir bando įminti mįsles apie jo gimimo vietą, kilmę, tėvus ir kt.

Antrame ir trečiame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Romain Gary gyveno Vilniuje, todėl nemažai informacijos apie jį ir jo šeimą galima rasti mūsų šalies archyvuose.

Lietuvos centriniame valstybės archyve buvo rasti ir peržiūrėti 1913–1940 m. dokumentai, susiję su Romainu Gary bei jo gimine. Dokumentuose rasta daug vertingos informacijos apie patį rašytoją, jo motiną, tėvą ir jo verslą, gyvenamąsias vietas bei kitus giminaičius, taip pat rastos rašytojo ir jo šeimos narių nuotraukos. Iki šiol apie šiuos dokumentus buvo mažai žinoma, jie nebuvo skelbti ir rodyti visuomenei.

Šiame straipsnyje pateikiama tik dalis visos Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomuose fonduose surinktos informacijos apie Romainą Gary ir jo šeimą. Remiantis archyviniais dokumentais pabandysime atkurti rašytojo bei jo tėvų: motinos Minos Kacevos ir tėvo Leibos Kacevo svarbiausius gyvenimo įvykius.

* * *

Tikras Romaino Gary vardas – Roman Kacev (Kacew). Archyve rasta Vilniaus apygardos rabinato vyriausiojo rabino 1925 m. rugsėjo 25 d. išduota ir 1925 m. rugsėjo 30 d. Vilniaus miesto archyvo Vilniuje bei Vilniaus miesto magistrato patvirtinta ištrauka iš Vilniaus miesto žydų bendruomenės metrikų knygos apie žydus, gimusius 1914 m. Joje nurodyta, kad 1914 m. gegužės 8 d., Vilniuje, Trakų antrosios gildijos pirklys Leiba (Lejba) Kacev (Kacew), Faivišo Davido (Fajwisza Dawida) sūnus ir Mina, Joselio dukra susilaukė sūnaus vardu Roman.(1)

Rašytojo tėvai susituokė 1912 m. rugpjūčio 28 dieną. Tai liudija vyriausiojo rabino išduotas dokumentas iš Vilniaus miesto žydų bendruomenės metrikų knygos. 1924 m. liepos 1 d. išduotame ir 1924 m. rugpjūčio 20 d. Vilniaus miesto archyvo Vilniuje patvirtintame dokumente nurodyta, kad Leiba (Lejba) Kacev (Kacew), Vilniaus antrosios gildijos pirklio Faivišo Davido (Fajwisza Dawida) sūnus, 29 metų, nevedęs, susituokė su Mina Bregštein (Bregsztejn), Joselio dukra, išsiskyrusia Varšuvos miestelėne, mergautinė pavardė Ovčynska (Owczynska), 33 metų amžiaus. (2)

Vilniaus miesto seniūnijos archyviniame fonde rastos kelios Minos Kacevos (Kacev) asmens dokumentų bylos. Vienoje iš jų yra išlikęs retas ir unikalus dokumentas – Rusijos valdžios išduotas pasas, su kuriuo paso savininkė vyko į Rusiją. (3) Pasas išduotas Vilniaus miesto policijos nuovadoje 1913 m. sausio 7 dieną. Jame įrašyta, kad 33 metų žydė Kaceva Mina Joselevna yra Vilniaus antrosios gildijos pirklio sūnaus žmona. Puslapiuose, kur nurodoma gyvenamosios vietos registracija yra nemažai įrašų. Pirmas įrašas – 1915 m. birželio 6 d. registracija Vilniuje – Verkių dvare, antras įrašas, taip pat padarytas Vilniuje – 1915 m. rugpjūčio 1 d. paso savininkė įregistruota Sirotskaja g., Nr. 6a (dabar Subačiaus g., Nr. 8), šiuo adresu tuo metu gyveno rašytojo tėvo Leibos Kacevo šeima.

Skaitykite visą straipsnį bernardinai.lt