Gimtasis kraštas Kalvarijos sinagogoms – viltis tapti reikalingoms

Kal­va­ri­jos ta­ry­ba pri­ta­rė pa­nau­dos su­tar­čiai su Lie­tu­vos žy­dų bend­ruo­me­ne (LŽB), pa­gal ku­rią ši per­duos sa­vi­val­dy­bei žy­dų bend­ruo­me­nei pri­klau­san­čius pa­sta­tus – si­na­go­gų komp­lek­są – pa­čia­me Kal­va­ri­jos cen­tre. Prieš tai juos rei­kės res­tau­ruo­ti ir pri­tai­ky­ti vi­suo­me­nės reik­mėms. Lė­šų tam ti­ki­ma­si gau­ti iš vals­ty­bės ir eu­ro­pi­nių fon­dų.

Kal­va­ri­jos sa­vi­val­dy­bės me­ras Val­das Alek­na­vi­čius tei­gė, jog ta­ry­bos dau­gu­mai pa­lai­kius siū­ly­mą pa­si­ra­šy­ti pa­nau­dos su­tar­tį su LŽB, pa­sta­tai bus pe­rim­ti jau ar­ti­miau­siais mė­ne­siais. Tie­sa, ne vi­si vie­tos po­li­ti­kai bu­vo lin­kę pri­tar­ti to­kiam su­ma­ny­mui. Už jį bal­sa­vo tik 11 iš 20 po­sė­dy­je da­ly­va­vu­sių ta­ry­bos na­rių. Ki­ti su­si­lai­kė. Anot vie­no jų – Jo­no Ka­zio Dzir­mei­kos, ne­aiš­ku, kiek kai­nuos pa­sta­tų iš­lai­ky­mas, ar tai bus pa­ke­lia­ma sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui. Ki­tas ta­ry­bos na­rys Vin­cas Pli­kai­tis siū­lė pa­lauk­ti, kol LŽB pa­ti ras lė­šų įvai­riuo­se fon­duo­se, res­tau­ruos si­na­go­gas, ir tik ta­da pe­rim­ti pa­sta­tus.

Spren­di­mas nudžiugino

Kal­va­ri­jos si­na­go­gų komp­lek­są su­da­ro trys pa­sta­tai – dvi XVIII-XIX am­žių si­na­go­gos ir tarp jų įsi­kū­ru­si to me­to Tal­mu­do mo­kyk­la, dar ki­taip va­di­na­ma Ra­bi­no na­mu. LŽB pri­klau­san­tys sta­ti­niai yra įtrauk­ti į vals­ty­bės sau­go­mų kul­tū­ros ver­ty­bių są­ra­šus. 2002-2003 me­tais, ga­vus lė­šų iš Vo­kie­ti­jo­je vei­kian­čio Ebe­li­nos ir Ger­do Bu­ce­rius žy­dų kul­tū­ros pa­mink­lų iš­sau­go­ji­mo fon­do (490 tūkst. li­tų) ir Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to (494 tūkst. li­tų), bu­vo res­tau­ruo­ta ma­žiau­siai nu­nio­ko­ta ek­lek­ti­nė si­na­go­ga – at­sta­ty­tos sie­nos, su­dė­ti lan­gai, du­rys, pa­si­reng­ta la­biau­siai apg­riu­vu­sios ba­ro­ki­nės si­na­go­gos prieš­ava­ri­niams dar­bams. Ta­čiau fi­nan­sa­vi­mui nu­trū­kus jie taip ir li­ko ne­pra­dė­ti.

Už­kon­ser­vuo­tos sta­ty­bos ir nyks­tan­tis ša­lia esan­tis uni­ka­lus pa­sta­tas vi­są de­šimt­me­tį ba­dė akis Kal­va­ri­jos po­li­ti­kams, nors LŽB ne kar­tą ra­gi­no kal­va­ri­jie­čius pri­si­dė­ti prie žy­dų kul­tū­ros pa­vel­do iš­sau­go­ji­mo. Pa­ti LŽB ne­ga­li sa­vo reik­mėms nau­do­ti Kal­va­ri­jos si­na­go­gų komp­lek­so – Kal­va­ri­jo­je ir jos apy­lin­kė­se šiuo me­tu gy­ve­na tik vie­nas žy­dų tau­ty­bės žmo­gus, nors prieš An­trą­jį pa­sau­li­nį ka­rą jie su­da­rė dau­giau kaip pu­sę mies­to gy­ven­to­jų.

LŽB pir­mi­nin­kė Fai­na Kuk­lians­ky ne­slė­pė pa­si­ten­ki­ni­mo dėl Kal­va­ri­jos po­li­ti­kų ap­sisp­ren­di­mo. „La­bai džiau­gia­mės, nes mums svar­biau­sia, kad Kal­va­ri­jo­je bus iš­sau­go­tas žy­dų kul­tū­ros pa­vel­das“, – LŽ sa­kė ji.

Bus skir­ti kultūrai

Anot me­ro V. Alek­na­vi­čiaus, pir­miau­sia no­ri­ma Kal­va­ri­jos vi­suo­me­nės reik­mėms pri­tai­ky­ti res­tau­ruo­tą ek­lek­ti­nę si­na­go­gą. „Į šią si­na­go­gą, įren­gę žiū­ro­vų sa­lę pir­ma­me aukš­te, esa­me nu­ma­tę per­kel­ti mū­sų mė­gė­jų tea­trą „Tit­na­gas“. Pa­sta­te taip pat ga­lė­tų įsi­kur­ti Kal­va­ri­jos tre­čio­jo am­žiaus uni­ver­si­te­tas ir Me­no mo­kyk­los dai­lės stu­di­ja“, – aiš­ki­no jis.

Kiek tiks­liai kai­nuos pa­tal­pų pri­tai­ky­mas kul­tū­ros reik­mėms, kol kas ne­ži­no­ma, tech­ni­niai pro­jek­tai dar tik ren­gia­mi. Ta­čiau par­aiš­kos lė­šoms gau­ti jau pa­teik­tos. „Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jai esa­me pa­tei­kę par­aiš­kas ne tik dėl si­na­go­gų komp­lek­so, bet ir dėl se­nų­jų pa­što pa­sta­tų su­tvar­ky­mo. Jos jau su­lau­kė pri­ta­ri­mo per pir­mą­jį ver­ti­ni­mą, ti­ki­mės, kad ne­bus at­mes­tos ir vė­liau“, – vy­lė­si me­ras. Pa­sak jo, pri­si­dė­ti prie si­na­go­gų komp­lek­so at­sta­ty­mo ža­dė­jo ir Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas (KPD). Lė­šų tam ža­da­ma ieš­ko­ti ir įvai­rio­se Eu­ro­pos Są­jun­gos par­amos prog­ra­mo­se.

V. Alek­na­vi­čiaus tei­gi­mu, jei tik bus gau­tas fi­nan­sa­vi­mas, to­les­nius ek­lek­ti­nės si­na­go­gos tvar­ky­mo dar­bus nu­ma­to­ma pra­dė­ti jau ki­tą­met. Pla­nuo­ja­ma res­tau­ruo­ti ir Tal­mu­do mo­kyk­los pa­sta­tą. Kas bus da­ro­ma su la­biau­siai nu­ken­tė­ju­sia ba­ro­ki­ne si­na­go­ga, kol kas ne­aiš­ku.

„Jei si­na­go­gų komp­lek­sui pa­vyk­tų su­teik­ti gy­vy­bės, taip pat res­tau­ruo­ti bu­vu­sios pa­što sto­ties pa­sta­tus, kar­tu su baž­ny­čia Kal­va­ri­jo­je tu­rė­tu­me tris trau­kos cen­trus, ku­riuos ga­lė­tu­me ro­dy­ti tu­ris­tams“, – kal­bė­jo me­ras.

Prieš de­šimt­me­tį skai­čiuo­ta, kad jau res­tau­ruo­tai ek­lek­ti­nei si­na­go­gai įreng­ti ir pri­tai­ky­ti kul­tū­ri­niams po­rei­kiams, ba­ro­ki­nės si­na­go­gos ava­ri­nei būk­lei lik­vi­duo­ti ir Ra­bi­no na­mui at­nau­jin­ti rei­kė­tų ma­žiau­siai 6 mln. li­tų. Kiek pi­ni­gų teks ras­ti da­bar, kol kas nie­kas ne­skai­čia­vo.

Ne­lie­ka nuo­ša­ly­je

Lie­tu­vo­je nė­ra daug iš­li­ku­sių pa­na­šių mū­ri­nių žy­dų si­na­go­gų komp­lek­sų kaip Kal­va­ri­jo­je – tik Jo­niš­ky­je ir Kė­dai­niuo­se. Ta­čiau Kal­va­ri­jo­je jų būk­lė pra­sčiau­sia. Nors prieš de­šimt­me­tį vie­na si­na­go­ga bu­vo res­tau­ruo­ta, su­tvar­ky­ta te­ri­to­ri­ją juo­sian­ti tvo­ra, da­lies var­tų jau ne­bė­ra. Il­ga­pirš­čiams nu­lu­pus at­sta­ty­tos si­na­go­gos du­rų ran­ke­nas, du­ris te­ko ap­tai­sy­ti po­lie­ti­le­no plė­ve­le. Itin ap­verk­ti­na ba­ro­ki­nės si­na­go­gos būk­lė – įgriu­vus sto­gui nyks­ta vi­di­nės sie­nos, ko­lo­nos.

LŽ kal­bin­ta KPD di­rek­to­rė Dia­na Var­nai­tė pri­pa­ži­no, kad tai, kas iki šiol vy­ko Kal­va­ri­jo­je, pa­vel­do­sau­gi­nin­kų ne­ten­ki­no. To­dėl ir bu­vo ban­do­ma pa­ska­tin­ti vie­tos val­di­nin­kų ir LŽB at­sto­vų dia­lo­gą. „Ki­tuo­se ša­lies mies­tuo­se iš­li­ku­sius žy­dų pa­vel­do ob­jek­tus ir­gi pe­ri­ma sa­vi­val­dy­bės ir plė­to­ja juo­se kul­tū­ri­nę veik­lą“, – ti­ki­no KPD va­do­vė.

Pa­sak D. Var­nai­tės, KPD yra sky­ręs lė­šų jau res­tau­ruo­tos si­na­go­gos pri­tai­ky­mo pro­jek­tui ko­re­guo­ti, taip pat ti­ki­si, jog LŽB spės pa­teik­ti par­aiš­ką Tal­mu­do mo­kyk­los pa­sta­to res­tau­ra­vi­mo pro­jek­to ren­gi­mui fi­nan­suo­ti. Lau­kia­ma ir dar vie­nos par­aiš­kos – ba­ro­ki­nės si­na­go­gos tvar­ky­mo dar­bų prieš­pro­jek­ti­niams siū­ly­mams par­eng­ti. Mat kol kas ne­ap­sisp­ręs­ta, ar ją res­tau­ruo­ti at­sta­tant nu­griu­vu­sią pa­sta­to da­lį, ar kon­ser­vuo­ti ir pa­lik­ti to­kios būk­lės, ko­kia yra da­bar.

Skaitykite lzinios.lt