Jidiš instituto vasaros programa 2014

Jidiš instituto vasaros programa 2014

 Vilniuje baigėsi tarptautinė  Jidiš instituto organizuota vasaros jidiš kalbos ir kultūros studijų programa. Jidiš institutas yra Vilniaus universitete, o tarptautinė programa, kuri buvo sukurta Oksfordo universitete, gyvuoja nuo  1982m. 16 pirmųjų seminarų įvyko Anglijoje, po jų, profesoriaus Dovydo Kaco iniciatyva, Oksfordas estafetę perdavė Lietuvos sostinei.

Vilniaus programos unikalumas – studentai turi galimybę išgirsti gyvą tikrąją litvakų jidiš kalbą: jiems specialiai paskaitas skaito Vilniaus žydų bendruomenės nariai, kurių gimtoji kalba ,,mama lošn“ (mamos kalba)  yra jidiš. Esfyra Bramson, daugelį metų dirbusi Lietuvos Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje Judaikos skyriuje, Fania Brancovskaja – Jidiš instituto bibliotekininkė, Antrojo Pasaulinio karo partizaninio judėjimo dalyvė ir kiti lektoriai yra visuomet laukiami. Kursų dalyviai ne tik studijuoja jidiš kalbą, bet ir susipažįsta su ,, Lietuvos Jeruzale“ vadinamu Vilniumi, litvakų istorija ir kultūra.

IMG_0070

Šiemet programoje dalyvavo 55 studentai iš  Austrijos, Vengrijos, Vokietijos, Ispanijos, Kanados, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, JAV, Ukrainos, Prancūzijos. Kursuose dėstė žymūs  jidiš kalbos specialistai: prof. Dov-Ber Kerper iš JAV, prof. Abraham Lichtenbaum iš Argentinos, prof. Ana Veršik iš Estijos, daktarė Karolina Šimaniak iš Lenkijos. Šių metų naujovė – specialus  senosios jidiš kalbos kursas, kurį vedė JAV profesorius Džeraldas Freiksas.

   Vasaros programos uždaryme kalbėjusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pabrėžė: ,,Jidiš – neįkainojamas palikimas,  vertybė, kurią paveldėjome iš savo tėvų. Gimtuosiuose namuose su artimaisiais, su kaimynais ir draugais, gatvėje ir mokyklose, Vilniaus ir Lietuvos  gimnazijose mūsų protėviai kalbėjo tik šia kalba. Ja skaitė knygas, laikraščus, dalyvavo žydų klubuose ir organizacijose. Jidiškait – kultūra ir kalba, kurią paveldėjome iš  daugelio kartų. Todėl  taip svarbu, kad vasaros jidiš kalbos ir kultūros studijų programa gyvuotų būtent Vilniuje, Lietuvos Jeruzalėje”.