Įspūdžiai iš Izraelio: žydai nelinkę puikuotis – BMW ir „Mercedes“ čia retenybė

Kai Europos keliai tampa pernelyg gerai pažįstami, imi dairytis į tolimesnes šalis. Pernai atidarytas oro tiltas Vilnius-Tel Avivas sugundė nebrangia galimybe aplankyti garsiąją Izraelio žemę.
Keli šimtai litų, beveik keturios valandos ore ir pamiršti šaltą Vilniaus orą. Išlipęs šiltą vasarišką vakarą Ben Guriono oro uoste Tel Avive išsyk suvoki, kad tai jau ne Europa. Kad patekai svetur, išduoda lėtai slenkanti eilė prie pasų kontrolės. Pareigūnai dažnai paklausia, kur, ko ir kaip keliausi. Mandagus, paprastas pasienio formalumas.

Patekęs į Izraelio žemę išsyk ieškau vietinės automobilių nuomos kompanijos Eldan. Angliškai pradėtą pokalbį su simpatiška izraeliete baigiame rusiškai. Ilgainiui suprasiu, kad ši kalba yra bene antra pagal populiarumą po anglų ir kad angliškai nemokantis tėvynainis šioje šalyje neprapuls. Eldan nuomos kompaniją rekomendavo Lietuvos diplomatai. Kainos – geros, servisas – taip pat. Buvau užsisakęs pigiausią mažą mašiniuką – man už 450 litų savaitei buvo pasiūlyta Fiat Panda. Bolidas ne itin patrauklus savaitės kelionei, bet norėdamas mažinti kelionės biudžetą pamaniau, kad kadaise ir su žiguliais daug esame apkeliavę.

Skaitykite delfi.lt