Kaune paminėtas žydų geto sunaikinimo 70-metis

Pirmadienį Kaune vyko žydų geto sunaikinimo 70-mečio minėjimas. Renginys vyko Vilijampolėje, prie šią vietą menančio paminklinio akmens.
Į minėjimą atvyko išlikę gyvi geto gyventojai, jų giminės ir artimieji, užsienio šalių ambasadoriai, visuomenės atstovai. Minėjimo dalyviai išgirdo skausmingus prisiminimus tų asmenų, kuriems šiuos baisumus teko išgyventi. Minėjime dalyvavo ir tie asmenys, kurie gelbėjo žydus.

„Holokaustas – tragiškas reiškinys, daugelio pasaulio valstybių tragedija ir gėda, iki šiol neužgyjanti moralės žaizda. Kaune, kaip ir kitur, hitlerininkai 1941 m. įsteigė getą. Net ir sunkiomis sąlygomis gyvendami žydai stengėsi nepalūžti. Kauno gete 1942 m. buvo suburtas aukšto lygio simfoninis orkestras, jo koncertai vykdavo du kartus per savaitę. Taip pat veikė žydų teatras, amatų mokyklos – mūrininkų, stalių, šaltkalvių, vandentiekio specialistų ir kitų specialybių kursai. Apskritai Kaune gyveno daug žymių ir talentingų žydų, – minėjimo metu kalbėjo Kauno miesto mero pavaduotojas Vytautas Vasilenko. – Šiais metais minime Kauno geto sunaikinimo 70-metį. Visi norime, kad tokios tragedijos niekada ir niekur nepasikartotų. Visi renginiai, skirti geto sunaikinimui atminti, turi pasiekti kiekvieno žmogaus sąmonę. Ypač svarbu, kad tai suprastų jaunimas, nes jam priklauso ateitis.”

Skaitykite Delfi.lt