„Beigelių krautuvėlė“ – naujas LŽB projektas

 

MAŽIAU NEAPYKANTOS – DAUGIAU TOLERANCIJOS

Lietuvos žydų bendruomenė savo vykdomoje veikloje nuolat pabrėžia pagarbos žmogiškumui svarbą. Skirtingomis programomis, iniciatyvomis ir įvairiais projektais yra siekiama ne tik išsaugoti ir puoselėti istorinę atmintį, bet ir skatinti toleranciją, tarpusavio supratimu grįstus santykius tarp skirtingų kultūrų žmonių.

Būdama jautri diskriminacijos apraiškoms visuomenėje bei matydama sunkiai valdomą neapykantos ir patyčių kultūros plitimą, Lietuvos žydų bendruomenė yra įsitikinusi, kad vienas iš efektyviausiu neapykantos „kitokiems“ prevencijos būdų yra ugdymas ir pozityvios informacijos sklaida.

Tam, kad visuomenėje būtų mažiau neapykantos ir daugiau atvirumo, Lietuvos žydų bendruomenė vykdo projektą „Beigelių krautuvėlė“: tolerancijos kampanija prieš antisemitizmo ir neapykantos apraiškas viešojoje erdvėje.Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO programą (EEE finansinė paramą).

APIE PROJEKTĄ

 

KONTEKSTAS.  Lietuvoje nuo neapykantos kurstymo dažniausiai nukenčia kitos rasės ar tautybės, kito tikėjimo asmenys. Statistiniai duomenys rodo, kad 2010 m. iš 213 pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl tokio pobūdžio nusikalstamų veikų 36 ikiteisminiai tyrimai buvo susiję su antisemitizmo skatinimu, neapykanta įvairių tautybių ar etninėms žmonių grupėms.

TIKSLAS. Pagrindinis projekto tikslas -skatinti toleranciją ir gebėti užkirsti kelią antisemitizmui bei neapykantos kurstymui.

VEIKLOS. Projektas apima trejopo pobūdžio veiklas:

a)      Viešosios erdvės stebėsena;

Populiariausių interneto portalų monitoringas, siekiant identifikuoti neapykantos ir netolerancijos apraiškas. Vadovaujantis monitoringo analizės rezultatais bus ieškomi efektyviausi galimi būdai šiam reiškiniui valdyti.

b)      Socialinė kampanija: „Būk kitoks“;

Jos metu pirmą kartą Lietuvoje bus teikiamos „Beigelio[1]“ nominacijos už toleranciją visuomenėje skatinantį veiksmą ar poelgį. Taip pat bus organizuojamos viešosios diskusijos aktualiais žmogaus teisių klausimais. Lietuvos žydų bendruomenės patalpose įsikurs „Beigelių“ krautuvėlės klubas – erdvė toleranciją skleidžiančioms idėjoms generuoti ir realizuoti. Nuolatos vyks naudingos informacijos sklaida Lietuvos žydų bendruomenės internetiniame tinklalapyje adresu www.lzb.lt, Facebook‘o paskyroje ir naujienlaiškyje.

c)      Organizacinių gebėjimų stiprinimas;

Šios grupės veiklos apims įvairius teminius mokymus ir seminarus, skirtus stiprinti Lietuvos žydų bendruomenės organizacinį potencialą, jos matomumą tarp Lietuvos nevyriausybinių organizacijų ir viešojoje erdvėje. Vyks projekto dalyvių iš Lietuvos ir partnerių iš Norvegijos mainų vizitai, bendri renginiai.

PARTNERIAI. Projekto partneriai iš Norvegijos – Oslo žydų bendruomenė (angl.: Jewish Community of Oslo).

PROJEKTO TRUKMĖ. Projektas truks 18 mėnesių: nuo 2014 m. sausio mėn. iki 2015 m. birželio mėn.

KLAUSIMAI-ATSAKYMAI. Jei turite klausimų, pasiūlymų, pastebėjimų ar norite prisijungti prie projekto komandos, susisiekite su mumis: mob.tel.: 868413902 arba rašykite: irutkauskaite@gmail.com

Plačiau apie EEE finansinę paramą:

Norvegijos Karalystė, Islandijos Respublika ir Lichtenšteino Kunigaikštystė, siekdamos prisidėti prie ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimo Europos Ekonominėje Erdvėje (EEE), sukūrė EEE ir Norvegijos finansinius mechanizmus. EEE finansinio mechanizmo parama yra skirta 15-ai šalių (12 naujųjų Europos Sąjungos šalių, taip pat Graikijai, Ispanijai ir Portugalijai), o Norvegijos finansinio mechanizmo parama yra skirta 12 naujųjų Europos Sąjungos šalių.

Antrasis EEE ir Norvegijos finansinių mechanizmų laikotarpis apima 2009 – 2014 metus. Šiuo laikotarpiu šalims paramos gavėjoms iš viso skirta 1 milijardas 79 milijonai eurų (Lietuvai – 84 milijonai eurų) Norvegijos ir EEE paramos įvairiems projektams šalyje įgyvendinti. Planuojama, kad parama bus paskirstyta iki 2014 m., o paramos įgyvendinimo laikotarpis tęsis iki 2016 m. vidurio.



[1]Sąvoka beigelis yra žaismingai patrauklus ir įsimenamas bei turintis simbolinę prasmę susijusią su žydų kultūra. „Beigelis“ kaip tolerancijos simbolis naudojamas dėl šių aspektų:

  • Nostalgija – vyresnė karta prisimins iki karo Vilniuje ir kituose miestuose veikusias žydų konditerijos parduotuvėles. Kiekvienas net ir mažesnis Lietuvos miestelis turėjo beigelių parduotuvę, kurioje buvo galima ne tik paskanauti, bet ir sužinoti visas miestelio naujienas;
  • Komercinis arba populiarusis – užsienyje beigeliai yra populiarus ir atpažįstami kaip žydų kulinarijos paveldas ar žydų patiekalas. Beigeliais prekiaujama ir kavinėse ir krautuvėse. Kavinėse jie patiekiami su kava ar kitais gėrimais ir tokios kavinės yra paplitusios visame pasaulyje;
  • Tradicinis riestainis – žodis „beigelis“ yra kilęs iš jidiš kalbos žodžio „riestainis“ – „beigl“. Tai tikrai įprastas žydiškas žodis, tačiau neįėjęs į lietuvių kalbos folklorą.