Kaune atidengta atminimo lenta žydų gelbėtojams Binkiams

DIENA.lt

Ketvirtadienį Kaune, Vydūno al. 45, atidengta atminimo lenta poetui, dramaturgui, žymiam visuomenės veikėjui ir humanistui Kaziui Binkiui. „Šiame name hitlerinės okupacijos metais gyveno poetas, dramaturgas, žurnalistas Kazys Binkis ir jo žmona Sofija Binkienė, gelbėję žydus ir už tai pripažinti Pasaulio Tautų Teisuoliais. S. Binkienė 1999 m. Lietuvos valstybės apdovanota Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi“, – tokie žodžiai įrašyti atminimo lentoje.

Atminimo lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo miesto politikai, Binkių dukra Lilijana Binkytė Mozūriūnienė, anūkė Sofija Ligija Makutėnienė, kiti giminės.

„Kai šiandien įėjome į tą kambarį, kuriame buvo slepiami mūsų tautiečiai, tai net šiurpuliai per kūną praėjo. Izraelio Jad Vašem muziejuje, Teisuolių alėjoje, pasodintas medis, skirtas Sofijos ir Kazio Binkių garbei. Mes ir toliau ieškome žmonių, kurie slėpė, gelbėjo žydus tais kraupiais metais“, – ceremonijos metu sakė Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus darbuotoja Danutė Selčinskaja priminė keletą S. Binkienės atsiminimų apie to meto gyvenimo baisumus.

„Ji ne tik paskatino savo šeimos narius humaniškam poelgiui, bet ir ieškojo daugiau tokių žmonių, kurie padėtų gelbėti žydus. Vėliau S. Binkienė parašė knygą „Ir be ginklo kariai“, – kalbėjo D. Selčinskaja.