Purim šventė mažiesiems „Pasakų dirbtuvės”

"Pasakų dirbtuvė"

“Pasakų dirbtuvė”

Kovo 9 dieną Lietuvos žydų bendruomenės Socialinis centras organizavo Purim šventę mažiesiems centro globotiniams, kuri vadinosi „Pasakų dirbtuvės“. Šventė prasidėjo Šabato ceremonija: buvo uždegtos žvakės ir sukalbėtos maldos žvakėms, vynui ir chalai. Po maldos visi vaikai, sėdėję ratu, laužė chalą ir vieni kitus sveikino „Šabat šalom“! Atlikus religines apeigas vaikai klausė ir patys pasakojo Purimo istoriją: pirmojo pavasario mėnesio adaro (keliamaisiais metais – antrojo adaro) 14-ąją ir 15-ąją dieną švenčiama linksma ir visų mėgstama Purim (hebr. burtai) šventė. Šventės istorija aprašyta Esteros knygoje: pasakojama apie išnaikinimą, grėsusį Persijoje gyvenusiems žydams, bei juos išgelbėjusį stebuklą, kurį padarė žydė Estera, Persijos karaliaus mylimoji. Žydai buvo ne tik išgelbėti, bet ir nugalėjo savo priešą, karaliaus patarėją Hamaną; šis buvo išbūręs žydų išnaikinimo datą, bet pats tą dieną buvo nubaustas mirtimi. Susirinkę vaikai buvo pasipuošę karnavaliniais drabužiais – tai viena iš Purimo šventės tradicijų, simbolizuojanti slaptąją daiktų prigimtį ir įvykių sąsajas, kurios galiausiai taps akivaizdžios, ir tai ne kas kita, o dieviškoji apvaizda, – taip atsitiko ir Purimo istorijoje.

Papasakojus Purimo šventės istoriją prasidėjo pasakų terapijos dirbtuvės – kiekvienas vaikas, pasiėmęs po specialią lazdelę, barstė ją spalvotu smėliu. Vaikai sukūrė išskirtinius ir unikalius Purimo barškučius, kuriais skaitant ištrauką iš Esteros knygą, bandė kuo stipriau barškinti ir sukelti tokį triukšmą, kad užgožtų tariamą Hamano vardą.Purimo barškutis

Purimo barškutis

Vaikai vaišinosi tradiciniais Purim šventės pyragėliais – Homentašen, dainavo, šoko ir sugebėjo sukurti tikrą pavasario šventės atmosferą, kokią geba padaryti tik vaikai.