“Nėra Europos be žydų“, – teigia Fransas Timmermansas, Europos Komisijos (EK) pirmininko pirmasis pavaduotojas

“Nėra Europos be žydų“, – teigia Fransas Timmermansas, Europos Komisijos (EK) pirmininko pirmasis pavaduotojas

Lietuvoje viešėjęs Europos Komisijos pirmasis vicepirmininkas Fransas Timmermansas birželio 3d. lankėsi Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje, kur susitiko su muziejaus direktoriumi Marku Zingeriu, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky, kitais bendruomenės nariais. Susitikime taip pat dalyvavo EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius. EK pirmininko pavaduotojas F. Timermansas domėjosi antisemitizmo problema Lietuvoje. LŽB pirmininkė F.Kukliansky svečiui pasakojo, kad žydai, Lietuvoje gyvenantys beveik 700 metų yra tokie pat šios šalies piliečiai kaip ir lietuviai ir savęs tautine mažuma nelaiko, tuo labiau neprašo jokios teisinės apsaugos kaip mažuma. LŽB pirmininkė taip pat nuogąstavo, kad vienai Vyriausybei nusprendus spręsti Lietuvos žydų problemas, kita po rinkimų sudaryta naujoji gali jų ir nevykdyti, pasigendama tęstinumo, sprendžiant  svarbius Lietuvos žydams reikalus.

Remdamasis savo ilgamete politiko patirtimi, Fransas Timmermansas kalbėjo, kad vienintelis priešnuodis šiuolaikiniam antisemitizmui yra Žydų istorijos pažinimas.

“Nėra Europos be žydų“, – teigia Fransas Timmermanas, švietimas yra labai svarbus, nes suteikia progą geriau pažinti ir suprasti žydų istoriją. Gyvoji atmintis, t.y. žmonės, prisimenantys tikrus įvykius ir Holokaustą, išeina, todėl istoriniai įvykiai atitenka istorikams ir priklauso nuo jų žinių ir interpretacijų. Nostalgija yra kaip naujas opiumas. Žmonės dažnai vadovaujasi dar vaikystėje girdėtomis vyresniųjų nuomonėmis, žinodami, jog tai yra netiesa, išgirdę naujus faktus, linkę labai abejoti. Manau, kad geras istorinio švietimo programos yra būtinos.

Nuotraukoje: Ieva Šadzevičiene, Markas Zingeris, Faina Kukliansky, Simona Merkinaitė, Arnoldas Pranckevičius ir Fransas Timmermansas.

Holokausto, 6 milijonų žydų žudynių neigimas pripažintas nusikaltimu. Paskaitykite komentarus internete, ten antisemitai neneigia Holokausto, jie tik komentuoja, „kad aukų skaičiai kur kas mažesni, nes tokio žiaurumo negalėjo būti“. Net jei žinote, jog tai melas, jis veikia, – kalbėjo susitikime su “

Timmermansas taip pat susitiko su nevyriausybinių organizacijų ir verslo atstovais, EK pirmininko pirmasis pavaduotojas Lietuvos ambasadorių metiniame susitikime skaitė pranešimą apie politinę situaciją ES ir aptarė ES ateities scenarijus. „Visada pažinojau lietuvius kaip mūsų bendrų vertybių ir vienybės puoselėtojus. Lietuva sėkmingai tapo Europos Sąjungos branduolio dalimi: Šengeno ir euro zonų nare, taip pat aktyvia ES gynybos, saugumo ir migracijos tikslų rėmėja. Šiuo metu Europa yra atsidūrusi pasirinkimų kryžkelėje. Turime rasti tinkamiausius šiuolaikinio pasaulio keliamų iššūkių sprendimus. Susitikimuose su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite, Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu, Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu ir užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi jis aptarė Europos Sąjungos (ES) ateities scenarijus, įskaitant saugumo ir gynybos politiką, Rytų partnerystės programą, 2018 m. EK darbo programą ir kitus klausimus, praneša EK atstovybė Lietuvoje