Jaschos Heifetzo salėje – pokalbis apie litvakus ir žymųjį smuikininką

Jaschos Heifetzo salėje – pokalbis apie litvakus ir žymųjį smuikininką

Pranešimas spaudai

 Įsibėgėjantis projektas „Hommage à Heifetz“ kviečia artimiau susipažinti su Lietuvos žydų kultūra. Vasario 9 d., šiandien, 17 val., Lietuvos žydų bendruomenės Jaschos Heifetzo salėje vyks diskusija „Vilnius, litvakų kultūra XIX–XX a. ir Jascha Heifetzas“. Jos metu bus kviečiama ne tik diskutuoti apie litvakų kultūros pėdsakus Lietuvos istorijoje ir vieną žymiausių visų laikų litvakų – smuikininką Jaschą Heifetzą, bet ir pasvarstyti apie Lietuvos žydų bendruomenę šiandien.

Tai jau ketvirtasis pokalbis, į kurį smalsius vilniečius kviečia projekto „Hommage à Heifetz“ organizatoriai. Vasario mėnesį „Natų knygyne“ (Totorių g. 20) įsikūrusiame „Heifetzo laundže“ jau vyko diskusijos temomis „ES Kultūros politika – vienybė įvairovėje ar kelias identiteto praradimo link?“, „Tautinių mažumų informacinis laukas – propaganda per kultūrą“ ir „Socialiai jautrių grupių pasiekimas per meną“. Šiandienos diskusijoje kalbėsis prelegentai Faina Kukliansky, Mindaugas Kvietkauskas, Eugenijus Laurinaitis, Leonidas Melnikas, Žilvinas Bieliauskas, Larisa Lempert ir Donatas Katkus. Jie prisimins, kokia gi buvo XIX–XX a. litvakų kultūra, diskutuos apie tai, kokią reikšmę jai, o ir šiandienos kultūriniam diskursui turi J. Heifetzas, žvilgtels į Lietuvos žydų situaciją mūsų dienomis. Diskusiją moderuoti pakviestas LMTA profesorius, žymus smuikininkas ir vienas tarptautinio J. Heifetzo smuikininko konkurso iniciatorių Jurgis Dvarionas.

„Kiek man žinoma iš knygų apie J. Heifetzą, jo pasiekimų paslaptis ne tik unikalus talentas bet ir praktika, praktika ir dar kartą praktika. Jo smuiko garsai nepavaldūs metams, jo gyvenimas ir pasiekimai nėra tipiški Vilniaus žydui, gyvenančiam carinės Rusijos sėslumo ribose. Tačiau J. Heifetzas pasiekė aukštumų, įėjo į pasaulio muzikinių pasiekimų viršūnę amžiams – mūsų garsusis bendratautis vilnietis, mūsų J. Heifetzas”, – mintimis apie žymųjį litvaką dalijosi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Diskusija Lietuvos žydų bendruomenėje – įvadas į jau vasario 13 d. prasidedantį V tarptautinį Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursą. Rekordinio susidomėjimo sulaukęs renginys šiais metais turtingas sukaktimis – konkurso žiuri pirmininkas, maestro Gidonas Kremeris mini savo 70-ies metų jubiliejų, o jo įkurtas kamerinis orkestras „Kremerata Baltica“ švenčia dvidešimtmetį. Taip pat šiemet suskaičiuojamos trys dešimtys metų nuo tos dienos, kai pasaulis neteko neretai geriausiu XX a. smuikininku vadinamo J. Heifetzo.

„Hommage à Heifetz“ – dalis trejus metus vyksiančio projekto „Give Music a Future“, finansuojamo ES programos „Kūrybiška Europa“. Šios tarptautinės iniciatyvos tikslas – gausinti akademinės muzikos auditoriją ir įtraukti į kultūrinį gyvenimą mažai reprezentuojamas visuomenės grupes. Projektą koordinuoja Europos jaunimo muzikos konkursų sąjunga (EMCY), o jo partneriai Lietuvoje – VšĮ „Natų knygynas“ ir Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas.