Jeruzalėje tvyro didžiausia įtampa nuo antrosios intifados laikų

Jeruzalėje tvyro didžiausia įtampa nuo antrosios intifados laikų

Stiprus vėjas ir gausūs krituliai labiau nei sustiprintos Izraelio policijos pajėgos prisidėjo prie to, kad per savaitgalį palestiniečių protestai Jeruzalėje kiek aprimo, skelbia CNN. Laimė, neišsipildė pačios niūriausios prognozės, kad po trumpo Al Aksos mečetės uždarymo gali kilti ir trečioji intifada. Vis dėlto, pabrėžia CNN, krituliai ir vėjas nepašalino mieste tvyrančios pavojingos atmosferos.

Skelbiama, kad įtampa mieste yra didžiausia nuo pat to laiko, kai prieš dešimtmetį baigėsi antroji palestiniečių intifada. Dabartinę situaciją itin kaitina tai, ką dalis vadina iš neapykantos įvykdytais nusikaltimais, o dalis – teroristiniais išpuoliais. Kone kasdien palestiniečių paaugliai mėto akmenis, o Izraelio policija atsako ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis. Šimtai paauglių pirmą kartą gyvenime jau pažino kalėjimą iš vidaus.

Jeruzalės meras teigia, jog tokia situacija yra nepakeliama, ir pranešė, kad virš neramiausių rajonų bus paleisti balionai su aukštos raiškos vaizdo stebėjimo kameromis. Izraelio ministrų kabinetas svarsto galimybę paskelbti įstatymą, kuris už akmenų mėtymą nustatytų kalėjimo bausmę iki 20 metų.

 

Vienas neramiausių yra Silvano rajonas – tankiai gyvenama teritorija netoli Al Aksos mečetės. Šiame rajone vyrauja didelis nedarbas, jame gausu policijos, taip pat auga žydų naujakurių gretos. Pastarieji atsikelia į būstus, įsigytus iš palestiniečių.

Praėjusį mėnesį palestinietis iš Silvano įvairavo savo automobilį į žmonių būrį, išlipusį iš tramvajaus Jeruzalėje. Žuvo naujagimis, buvo sužeisti keli kiti žmonės. Viena moteris vėliau ligoninėje mirė. Praėjusią savaitę 32 metų palestinietis šovė ir smarkiai sužeidė dešiniųjų pažiūrų rabiną Yehudą Glicką, kuris keliavo iš konferencijos pavadinimu „Žydų sugrįžimas į Kalno šventyklą“.

Rabinas šiuo metu yra sunkios, bet stabilios būklės. Y. Glickas ilgą laiką pasisakė už tai, kad žydams taip pat turėtų būti leista melstis Kalno šventykloje. Musulmonai į tai reaguoja su įtarumu, nes mano, kad tai gali tapti pretekstu uždrausti jiems melstis šioje vietoje, kur taip pat yra įsikūrusi ir Al Aksos mečetė.

Y. Glicko nuostatai pritaria ir kai kurie politikai, tarp kurių yra apgyvendinimo ministras Uri Arielis ir Kneseto vicepirmininkas Moshe Feiglinas, priklausantis premjero Benjamino Netanyahu partijai „Likud“.

Y. Glicko užpuolikas Mutazas Hijazi, kuris ilgiau nei dešimtmetį praleido kalėjime, daugiausia už smurtinius nusikaltimus, buvo nukautas Izraelio antiteroristinio dalinio prabėgus kelioms valandos nuo išpuolio. Šimtai palestiniečių dalyvavo jo laidotuvėse.

Izraelio valdžia į pasikėsinimą reagavo vienai dienai visiškai uždarydama Al Aksos mečetę. Po to joje buvo leista lankytis tik moterims ir vyresniems nei 50 metų vyrams. Į gatves buvo išsiųsti tūkstančiai papildomų policininkų. Palestinos savivalda apie mečetės uždarymą – pirmąjį per 14 metų – kalbėjo kaip apie „karo paskelbimą“. Griežti žodžiai atskriejo ir iš Jordanijos, kuri pagal taikos su Izraeliu sutartį yra pagrindinė musulmonams šventų vietų globėja.

CNN apžvalgininkai skelbia, kad tokioje situacijoje politinio smurto atvejai gali išprovokuoti neproporcingą atsaką ir taip įsukti nekontroliuojamą įvykių grandinę. Gegužę trijų izraeliečių paauglių nužudymas, dėl kurio Izraelis apkaltino „Hamas“, sukėlė krizę, pasibaigusią kruvinu karu Gazos ruože. Liepą palestiniečio paauglio pagrobimas ir nužudymas Jeruzalėje sukėlė rimtas riaušes. Dėl šio nusikaltimo dabar yra teisiami trys izraeliečiai.

M. Feiglinas pareiškė, kad dėl pasikėsinimo į rabiną Y. Glicką kaltė tenka vyriausybei, kuri yra silpna ir nekompetentinga kovoje su terorizmu. Ankstyvą sekmadienį saugomas policijos M. Feiglinas grįžo į Kalno šventyklą nepaisydamas B. Netanyahu raginimo Kneseto nariams pademonstruoti atsakomybę ir nuosaikumą.

CNN rašo, kad B. Neatnyahu dabar yra itin politiškai pažeidžiamas. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog Izraelyje stiprėja dešiniosios jėgos, ypač ekonomikos ministro Naftali Benetto vadovaujama „Žydų namų partija“. N. Benettas pasisakė už kietesnę karinę kampaniją Gazoje. Jis yra laikomas vienu pagrindinių B. Netanyahu konkurentų. Be to, jis remia nausėdijų plėtrą, taip pat palaiko žydų teisę melstis Kalno šventykloje.

Tuo tarpu parama centristinėms ir kairiosioms jėgoms mažėja. Auga ir nepritarimas dviejų valstybių sprendimui. Jeruzalės viešųjų reikalų centro šį mėnesį atlikta apklausa parodė, kad 75 proc. Izraelio žydų nepritaria Izraelio pasitraukimui iš Jordano slėnio ir Jeruzalės padalijimui, pagal kurį rytinė miesto dalis turėtų atitekti palestiniečiams.

Parengta pagal CNN

Bernardinai.lt