Panevėžio miesto žydų bendruomenės kelionė Rygoje

Panevėžio miesto žydų bendruomenės kelionė Rygoje

2015 m. rugpjūčio 7 d. Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai aplankė Rygos getą. Rygos getas,nacių politiko Hugo Wittrock įsakymu, buvo įkurtas 1941 m. spalį. Geto vieta pasirinkta neatsitiktinai – tai buvo gausiausiai žydų gyvenamas Rygos mikrorajonas, vietinių vadintas Maskvos priemiesčiu. Visi Rygos žydai gyvenę už įkurto geto ribų, buvo priversti nedelsiant palikti namus ir įsikelti į šią 9000 kv. metrų aptvertą teritoriją.
Nehumaniškose Rygos geto sąlygose iš viso gyventi suvaryta buvo per 30.000 žydų. Apytikriai viename kambaryje gyveno po 12 žmonių, kurie turėjo dalintis 5 miegamas vietas. Bendruomenės nariams geto darbuotojas pravedė trumpą ekskursiją, kurios metu papasakojo, jog nuo 1941 m. lapkričio iki 1944 m. birželio Rygos geto gyventojus be perstojo žudė. 1941 m. lapkričio 28 d. vokiečiai įsakė atskirti visus vyrus nuo moterų, įskaitant vaikus.

 Šalia Didžiojo geto jie įkūrė Mažąjį, kuriame ir patalpino išvesdintuosius kalinius. Kitą dieną Mažąjame gete visiems sveikiems vyrams nuo 18 iki 60 metų amžiaus buvo įsakyta linija išsirikiuoti gatvėje, o likusiems (vaikams, seniems ir ligotiems) liepta susirinkti daiktus ir pasiruošti kelionei į kitą stovyklą – patogesnę, skirtą silpnesniesiems. Juos visus išvežė, tik ne į stovyklą, o į Bikernieki mišką – tiesiai mirčiai į nagus.
Po geto, bendruomenės nariai praleido puikią diena Jurmaloje, prie Rygos įlankos. Į Panevėžį visi grižo pailsėję ir pilni naujų įspūdžių.
Per 2015 m. liepą-rugpjūtį Panevėžio miesto žydų bendruomenę aplankė svečiai iš UK, Kanados, Meksikos. Svečiavosi didelis būrys Ješivų studentų iš viso pasaulio. Taip pat bendruomenė sulaukė svečių, atvykusių į Lietuvą pagal Hovard Margol programą. Vieno iš atvykusių (Sam Lasris) senelis gyveno Panevėžyje, todėl smagu buvo išgirsti jo pasakojimą apie artimus gyminaičius.
  • 4
  • 3
  • 1
  • veis