Lenkijos ansamblio „Vocal Varshe“ koncertas sakralinėje Vilniaus vietoje

Birželio 6-os vakare, ypatingoje Vilniaus vietoje, Vokiečių g.  kieme, kur dar prieš 75 metus stovėjo Didžioji Vilniaus sinagoga,  skambėjo nepaprastos, jautrios, nuostabaus grožio kompozicijos jidiš, hebrajų ir ladino kalba. Koncertavo grupės „Vocal Varshe“ ansamblis. Renginį organizavo Lenkijos Kultūros institutas Vilniuje ir Lietuvos žydų bendruomenės. Lenkai muzikantai iš Varšuvos pristatė klausytojams jaudinančias dainas iš Varšuvos ir Vilniaus geto.

Lietuvos žydų bendruomenės Vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas pradėjo renginį didžio žydų poeto Mošė Kulbako „Vilniaus“ poemos žodžiais:

Su talesu vaikšto kažkas tavo mūrais.
Naktį liūdėdamas vienišas budi mieste.
Įsiklauso: seni pereinami kiemai ir šventyklos
Aidi lyg apdulkėjus, užkimus širdis.
Tu esi psalmynas iš geležies ir iš molio;
Kiekviena siena – melodija, kiekvienas akmuo – malda,
Kai liejasi mėnesiena į kabališkas gatves
Ir iškyla tavo stingdantis nuogas grožis. (Vertė Alfonsas Bukontas)

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sveikindamas visus susirinkusius į koncertą, kalbėjo, kad ši koncertui pasirinkta vieta visiems Vilniaus gyventojams, lietuviams ir lenkams primena, jog mes padarėme ne viską, kad Holokausto metu išgelbėtume daugiau gyvybių. „Todėl pasakymas, kad čia turi stovėti Didžiosios sinagogos bent jau atminimas ar dalinis atstatymas, ar jos ženklai, kurie telks bendruomenę, nes tai rūpi ne tik žydams, bet ir visiems Vilniaus gyventojams. Manau, kad tai būtų suvienijimas tautų, gyvenančių Vilniuje. Leisiu sau pasakyti šiek tiek apie žydų bendruomenės reikalus, nes tai gali tapti jos susitaikymo simboliu.  Kai ateina reikalas kalbėti apie Didžiąją sinagogą, visi susėdame prie stalo ir kalbamės apie tai, kas čia turėtų būti. Man atrodo, kad tai labai svarbu ne tik dėl to, kad čia stovi baisus sovietinio darželio pastatas, juk stovėjo  kažkada gražūs pastatai ir buvo kitokia aplinka.

Man šis darželis yra dar baisesnis ne dėl šių silikatinių plytų, bet dėl to, kad čia užaugo karta žmonių, kurie žaidė, mokėsi, jų auklėtojos rūpinosi vaikais ir nieko nežinojo ant kokių pamatų šis darželis stovi. Bandau pažvelgti akimis savo bendraamžių, jaunesnių ir vyresnių, ką reiškia vieną dieną suvokti , kad tu žaidei ir gražias dienas leidai ant praeities didybės griuvėsių ir net nenutuokei, kas tai yra. Man atrodo mūsų galvose jau šiandien vyksta Didžiosios sinagogos atstatymas, kai mes čia esame ir renkamės į tokį renginį. Net neabejoju, kad fizinis atstatymas vienokia ar kitokia forma, įvyks. Mano kaip mero noras, kad Vilnius savo 700 metus pasitiktų su visiškai pasikeitusia šia vieta, kur nebus baisių sovietinių paminklų ir praeities nuoskaudos bus tapusios ateities kūrimu. Ačiū visiems, kurie čia atėjo ir koncertuos, nepamirškim, mes čia šiandien pradedam atstatinėti Didžiąją sinagogą“, – kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky dėkojo visiems atvykusiems pasiklausyti muzikos ir Vilniaus merui, leidusiam organizuoti koncertą tokioje ypatingoje vietoje, kur atgyja žydų dvasia, nuo kurios prasidėjo Vilniaus Gaono mokslai. „Man tas darželio pastatas, stovintis dabar sinagogos vietoje irgi nepatinka, bet Jūs, mere nuspręsite, ar jį reikia nugriauti. Mes žydai nuspręsime, ar reikia atstatyti sinagogą, o gal dar pagalvoti, ar kitokiu būdu įamžinti, bet sutvarkyti aplinką, kurioje mes čia esame, būtina, matyt, visi su manimi sutiks. Labiausiai noriu pasveikinti atvykusius svečius, dainininkus, kurie šį vakarą praskaidrins gera muzika. F. Kukliansky palinkėjo visoms bendruomenėms viso geriausio, taikos Vilniuje ir Lietuvoje“.

Lenkijos Kultūros instituto direktorius Marcinas Lapčinskis pabrėžė, kad grupės „Vocal Varshe“ koncertas yra labai simboliškas, nes visi stovi toje vietoje, kur  prieš keliasdešimt metų  skambėjo jidiš, hebrajų, ladino lietuvių, lenkų, rusų ir vokiečių kalba. „Tai buvo žydų pasaulio centras, labai svarbi vieta Vilniaus ir Europos žemėlapyje. Šiandien mums pasisekė pakviesti į Lietuvą vieną talentingiausių jaunų lenkų vokalinį Varšuvos ansamblį „Vocal Varshe“, kuris koncertuos Vilniuje, Kėdainiuose ir Kalvarijoje. Lenkijos Kultūros institutui labai malonu, kad galime prisidėti prie šios vietos atgimimo. Varšuvoje kaip ir Vilniuje iki karo buvo labai intensyvus žydiškas gyvenimas, dabar žydiškoji Varšuva atgimsta, ten vyksta daug koncertų, festivalių. Tikimės , kad ir ši Vilniaus vieta atgims“.

Daugiau nuotraukų ir informacijos apie ansamblį „Vocal Varshe“.

Fotografė Milda Rūkaitė.

Dar prieš septyniasdešimt kelerius metus Varšuva buvo didžiausia Europoje ir antra pasaulyje po Niujorko žydų gyvenamųjų vietų. Kas trečias miesto gyventojas buvo žydas. Jidiš kalba nuolat skambėjo kasdieniame gyvenime, teatrų scenose, žydų spaudoje. Sinagogose ir namuose buvo meldžiamasi. Šiandien iš šios gyvenimu pulsavusios bendruomenės, panašiai kaip Vilniuje, teliko prisiminimas. Pastaruoju metu Lenkijoje ir Lietuvoje pastebimas didelis visuomenės susidomėjimas viskuo, kas susiję su žydų istorija ir kultūra. Daugelyje miestų nuo seno vyksta žydų muzikos ir kultūros festivaliai, į kuriuos kasmet susirenka vis daugiau žiūrovų.

Grupė “Vocal Varshe” – tai tercetas, kurį sudaro: Anna Woźnicka (sopranas), Olga Wądołowska (mecosopranas) ir Jakub T. Sitarski (tenoras), atliekantys muziką, kurios šaknys – žydų kultūroje. Grupę oficialiai globoja Žydų religinė gmina Varšuvoje. Atlikėjai susibūrė, kad atskleistų klausytojams ne tik populiariąją žydų muziką, bet ir primirštą, skambančią tik sinagogose siauram klausytojų ratui. Vocal Varshe koncertavo daugelyje koncertų ir festivalių visoje Lenkijoje, Pasaulio tautų teisuolių medalių, skiriamų Yad Vashem instituto, įteikimo ceremonijoje, Prezidento rūmuose uždegant chanukos žvakes.

“Vocal Varshe” eksperimentuoja su sinagogų kūriniais, ieškodami savito skambesio ir rakto interpretacijoms. 2016 m. kartu su vienu originaliausių lenkų elektroninės muzikos kūrėjų Michału Jacaszeku įkūrė projektą „Dangaus vartai“ (Bramy nieba), įkvėptą garsaus amerikiečių abstrakcionisto Franko Stellos bareljefų ir prieškarinių medinių sinagogų nuotraukų bei piešinių. Savo repertuare grupė turi hebrajiškai atliekamos įvairioms judaizmo šventėms skirtos sinagogų muzikos, kompozicijų jidiš kalba apdainuojančių kasdienį gyvenimą, bei dainų ladino kalba (ja kalbėjo Pietų Europos, daugiausiai Ispanijos ir Italijos žydai).

Svarbi grupės Vocal Varshe koncertų programos dalis skirta dainoms iš Vilniaus geto: „Friling“, Avromo Brudno sukurto tango melodijos aranžuotė pagal Shmerkės Kaczerginskio eilėraštį, kurį jis parašė 1943 m. balandį po žmonos Barbaros mirties Vilniaus gete; „Tsu eyns, tsvey, dray!“ – dainos pagal Vilniaus gete mirusio Leybo Rozentalio (1916-1941) žodžius aranžuotė; „Dremlen feygl af di tsvaygn“ – Vilniaus geto lopšinė, sukurta Leos Rudnicki ir Lejbo Jampolskio, ir kt.

Vilniuje “Vocal Varshe” koncertavo kartu su elektroakustinės muzikos kūrėju Michału Jacaszeku pagal projektą „Dangaus vartai“.
Įėjimas į koncertus laisvas.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje – Instytut Polski w WilnieLietuvos žydų bendruomenė. Partneriai: Geros valios fondas / Good Will FoundationSonantemBeigelių krautuvėlė.

  • Vocal Varsh23
  • Vocal Varsh22
  • Vocal Varsh21
  • Vocal Varsh20
  • Vocal Varsh19
  • Vocal Varsh18
  • Vocal Varsh17
  • Vocal Varsh16
  • Vocal Varsh15
  • Vocal Varsh13
  • Vocal Varsh12
  • Vocal Varsh11
  • Vocal Varsh10
  • Vocal Varsh9
  • Vocal Varsh8
  • Vocal Varsh7
  • Vocal Varsh6
  • Vocal Varsh5
  • Vocal Varsh4
  • Vocal Varshe3
  • Vocal Varshe2
  • Vocal Varshe1
  • Vocal Varshe