Panevėžio žydų bendruomenės kelionė į Ventspilį

Panevėžio žydų bendruomenės kelionė į Ventspilį

Ankstų rugpjūčio 5 dienos rytą 36 žmonių grupė išvyko į Ventspilį. Pagal projektą, kurį finansuoja Geros Valios Fondas, Panevėžio m. žydų bendruomenė ir jos jaunimo iniciatyvinė grupė rugpjūčio 5-6 dienomis nedidelės Ventspilio žydų bendruomenės buvo pakviesti į Latvijos miesto Ventspilio gimtadienį.

Pirmas sustojimas susipažįstant su žydų istorija Lietuvoje ir Latvijoje – Joniškis. Čia buvo apžiūrėtos restauruotos dvi sinagogos.

Iki karo Joniškyje gyveno apie 8000 gyventojų. Iš jų daugiau nei 4000 buvo žydai. 1853 m. žydai Joniškio miesto centro aikštėje pastatė Baltąją choralinę sinagogą, kurios statybą finansavo pasiturintys žydų pramoninkai. Vėliau greta už 10 m buvo pastatyta antroji – Raudonoji sinagoga. Po Antrojo pasaulinio karo metais šios sinagogos buvo naudojamos kaip sporto salės ir sandėliai, o šiandien jos yra vienos iš pagrindinių istorinių miesto paminklų, kur vyksta kultūriniai renginiai, koncertai, edukaciniai seminarai ir kt.

Sekantis sustojimas buvo Žagarėje. Čia bendruomenės nariai aplankė paminklą Holokausto aukoms atminti. Vėliau atvykę į Ventspilį, dalyvavo įvairiuose renginiuose, skirtuose Ventspilio miesto gimtadieniui.

Ventspilis – uostamiestis, įkurtas 1263 metais ir tik praėjus 100-mečiui jam suteiktas miesto statusas. Šiuo uostamiestyje metu gyvena 36300, iš kurių 2200 latvių, 11000 rusų, 1693 ukrainiečių, tiek pat baltarusių bei kitų tautybių piliečių.

Ventspilio miestas skendi gėlėse ir turi daugybę kultūrinių, istorinių paminklų, išlikusių žydų pastatų, susijusių su miesto paveldu bei judėjų atributika. Ventspilio miesto centre stovi restauruota sinagoga.

Nors buvo vėjuota ir žvarbu, tačiau Panevėžio m. žydų bendruomenės grupės žmonėms oro sąlygos nuotaikos nesugadino. Mieste tvyrojo šventinė nuotaika ir aplinkinių gerumas.

   

  • Vensp5
  • Venpil3
  • Venspil2
  • Ventspil
  • Vensp4