Gerosios Valios fondo spaudos konferencijoje

Gerosios Valios fondo spaudos konferencijoje

Paulius Gritėnas, 15min.

Ketvirtadienį Vilniuje vyko „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondo“ valdybos susirinkimas. Jame spręsta dėl vyriausybės bendrapiliečiams žydams dėl Holokausto patirtų nuostolių skiriamų lėšų panaudojimo.
„Aptarti pakankamai jautrūs klausimai. Tokie, kaip Vilniaus Didžiosios sinagogos atstatymo klausimas, kapinių išsaugojimas, švietimas Holokausto tema“, – sakė valdybos pirmininkė, Lietuvos žydų bendruomenės vadovė Faina Kukliansky. „Puiku, kad į Lietuvą sugrįžta didžiosios, pasaulinės žydų organizacijos. Daugelis jų turi litvakiškų šaknų“, – teigė F.Kukliansky, kreipdamasi į valdybos pirmininku tapusį Amerikos žydų komiteto direktorių tarptautiniams žydų reikalams Andrew Bakerį. Jis  pabrėžė, kad Vilniaus Didžiosios sinagogos klausimas itin svarbus. „Vyksta daug diskusijų, kas bus toje vietoje, bet kad ir kas benutiktų, tai turėtų atspindėti tą istorinį ir kultūrinį momentą, kuris ten yra“, – sakė jis.
„Žinau, kad yra teisinių argumentų, kuriais pasinaudodami, mes galėtume pareikšti savo teises ir tapti tos vietos savininkais. Mūsų valdyba nusprendė, kad mes turėtume eiti tuo keliu“, – teigė A.Bakeris.

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/kompensacijas-zydams-skirstancio-fondo-valdybos-isvada-zydu-kapines-neturetu-tapti-muziejumi-56-789626