LŽB pirmininkė Faina Kukliansky sveikina visus žydų bendruomenės narius su Kovo 11-Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena!

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky sveikina visus žydų bendruomenės narius su Kovo 11-Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena!

Su švente, mielieji bendruomenės nariai!

Lietuvos žydams Lietuva yra protėvių žemė, todėl Kovo 11-ąją, prieš 27-erius metus atkurta Lietuvos valstybės Nepriklausomybė mums yra svarbi šventė, su kuria prasidėjo išlikusios gyvos žydų bendruomenės atgimimas. Kovo 11-oji kiekvienam iš mūsų turėtų būti išskirtinė ir brangi diena, tad neleiskim to sau užmiršti, jei mums svarbi valstybė, kurioje gyvename bei auga mūsų vaikai. 1918 metais, kuriant Lietuvos valstybę, jos piliečiai žydai išėjo savanoriais ginti Lietuvos laisvės, o po to kūrė šios valstybės ekonominę, socialinę gerovę.

Jau artėjant Kovo 11-ai  nuo 1988 metų vyko reikšminga Lietuvos žydų iniciatyvinės grupės veikla, skyrusi daug dėmesio žydų kultūros atgimimui. Susikūrus Sąjūdžiui, Lietuvos žydams kilo dilema, kaip klostysis žydų santykiai su lietuvų nacionaliniu judėjimu, nes dar labai skaudžios buvo Holokausto žaizdos, menančios šioje valstybėje įvykusią tragediją.

 Su atgimusia Lietuvos Nepriklausomybe pirmiausia atgimė žydų kultūrinė veikla, nes pirmiausia įvyko žydų kultūros draugijos suvažiavimas, 1989 pradėta kalbėti apie žydų bendruomenės sunaikinimą per Holokaustą, pirmąjį kartą po sovietmečio. Turiu pasakyti, kad žydų ir lietuvių santykiai istoriniame kontekste, jų vertinimas ir studijos prasidėjo būtent su atgimusia Nepriklausomybe, nes reikėjo įvertinti Holokaustą ir pripažinti aktyvų lietuvių dalyvavimą jame. Taip pat buvo stengiamasi padėti atkurti žydams savo tautinę tapatybę.

 Žydų bendruomenės miesteliuose buvo sunaikintos per Holokaustą, štetlų nebeliko- jidiš Lietuvoje nustojo skambėti. Dabar žydų bendruomenės yra atkurtos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Švenčionyse. Vis dar svajojame apie jidiš kalbos atgaivinimą.

Pastaruoju metu jaučiame, kad išaugo nauja Lietuvos visuomenės karta, besidominti žydų istorija ir jų gyvenimu Lietuvoje, pamažu blėsta stereotipinis mąstymas.

Kai mes kalbame apie Kovo 11-tosios vertybes, pabrėžiame žmogaus teises ir laisves, būtiną jų įtvirtinimą ir vystymą. Linkime, kad augtų karta, suprantanti jų svarbą, pasiruošusi jas puoselėti, meilę Tėvynei siejanti pagarba sau ir visiems jos piliečiams.