Pranešimas spaudai, 2016 m. rugsėjo 4 d

LOGO LZB

Rugsėjo 4 d. Vilniuje tęsiasi Europos žydų kultūros dienos. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė (LŽB) kviečia į savo buveinę, Pylimo g. 4. Renginiai „Vilniuje vėl skamba jidiš!“ prasideda 10 val. pusryčiais „Beigelių krautuvėlėje“, po to Ruth Reches, „Iliustruoto hebrajų-lietuvių kalbų žodynėlio pradedantiesiems“ autorė kviečia į hebrajų kalbos pamokėles vaikams ir tėveliams. Svečius sveikins bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Diana Varnaitė, Kultūros paveldo departamento direktorė. Europos žydų kultūros dienų Lietuvoje renginius, kurie yra Europos Tarybos programos „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje” dalis, Lietuvoje koordinuoja (ir organizuoja) Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamas su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėmis, miestų ir rajonų savivaldybėmis, muziejais, kitomis švietimo ir kultūros įstaigomis.

Kultūros dienos renginiai vykstantys Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės buveinėje, kur kasdien dirba Socialinių programų departamentas, organizuojama veikla vaikams ir jaunimui, dirbama su įvairiais istorijos, kultūros ir meno projektais. Namas Pylimo 4, svarbus paveldo objektas pačiame sostinės centre,  pastatytas 1898-1901 m. paties projekto autoriaus T. Rostvorovskio lėšomis. Rekonstruotas 1915-1920 m. Čia veikė J.Eipšteino gimnazija, vėliau reorganizuota į „Tarbut’“ gimnaziją, suvaidinusią didelę reikšmę žydų švietime. Dabar čia įsikūręs Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus, kuriam Kultūros ministerija patikėjimo teise jau seniai perdavė šį pastatą. Lietuvos žydų bendruomenė yra tik dalies pastato naudotoja, visiškai priklausanti nuo valstybės ir jos institucijų, tačiau savo lėšomis privalanti pastatą išlaikyti ir remontuoti. Nors visas pastatas yra laikomas kultūros paveldo objektu, valstybė rūpinasi tik jos institucijai priklausančia dalimi ir ją ketina remontuoti Europos sąjungos lėšomis, ir atsisako kitą pastato dalį perduoti žydų bendruomenei renovuoti.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės trečio aukšto patalpose veikla nevykdoma dėl prakiurusio stogo. Patalpos nuolat užliejamos. Valstybė bendruomenės patalpų remontui lėšų neskiria ir paveldo pastatu, kuriame vyksta svarbi visuomenei veikla, nesirūpina. LŽB pirmininkė Faina Kukliansky mano, kad per žydų kultūros paveldui skirtas dienas, būtina kalbėti ne tik apie su nužudyta bendruomene išnykusią brangią kalbą, bet ir apie išlikusiai žydų bendruomenei svarbius klausimus, kuriems valstybė yra visiškai abejinga.