Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus edukaciniai renginiai

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus edukaciniai renginiai

S. Karczmaras. „Meilė, vestuvės, vaiko gimimas“

Sausio mėnesį  kviečiama į penkis edukacinius renginius, kurie vyks Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius).

Sausio 13 d. (sekmadienį) 12 val. dailininko Simono Karczmaro tapybos ir grafikos darbų apsuptyje, atskleidžiančioje pačius įvairiausius gyvenimo štetle aspektus, įvyks edukacinis susitikimas su lektore Natalja Cheifec „Gyvenimo ratas tradiciniame štetle“. Susitikimo metu sužinosite apie svarbiausius žydų gyvenimo įvykius – gimimą, apipjaustymą, pilnametystę, vestuves, šventes ir gedulo tradicijas bei galėsite pasigrožėti S. Karczmaro, kurio įkvėpimu tapo vaikystėje lankytas Dieveniškių štetlas, kūryba.

Edukacinio susitikimo kaina suaugusiems – 3,00 €, studentams, senjorams – 1,00 €.

Sausio 15 d. (antradienį) 16 val. muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) įvyks šeimoms, o ypač jų mažiausiems nariams skirtas edukacinis užsiėmimas „Gyvenimas štetle“. Jo metu sužinosite, ką reiškia žodis „štetlas“, be kokių pastatų štetlas negalėdavo apsieiti ir kuo jie buvo svarbūs žydų bendruomenei. Pakalbėsime ir apie miesteliuose vykusias žydų šventes bei svarbius gyvenimo įvykius – vestuves, vaiko gimimą, šabą, Sukotą, Chanuką, jų papročius ir tradicijas. Susitikimo metu taip pat apžiūrėsime spalvingą Simono Karczmaro parodą, kurioje įamžintos tiek šventinės, tiek kasdieniškos gyvenimo Dieveniškių štetle akimirkos.

Tėvelius ar senelius su vaikais nuo 5 metų, norinčius dalyvauti užsiėmime, kviečiame registruotis el. paštu muziejausedukacija@gmail.com arba tel. 8 663 53322. Būsime dėkingi, jei registruodamiesi nurodysite savo telefono numerį, kad galėtume susisiekti, jei būtų kokių nors pasikeitimų.

Edukacinio užsiėmimo kaina suaugusiems – 3,00 €, vaikams – 1,00 €.

S. Karczmaras. „Meilė, vestuvės, vaiko gimimas“.

Sausio 17 d. (ketvirtadienį) 16 val. įvyks Senjorų klubo susitikimas, skirtas susipažinti su paroda „Simon Karczmar: nuo Dieveniškių iki Cfato”. Muziejaus Senjorų klubo nariai ir visi, norintys prie jo prisijungti, kviečiami pasigrožėti Simono Karczmaro (1903–1982) tapybos ir grafikos darbais. Ekskursijos po parodą metu sužinosite apie žydų gyvenimo štetle kasdienybę ir šventes, praskleisite žydiškų vestuvių, turgaus, muzikantų ir kitų štetlo gyventojų, atgijusių S. Karczmaro kūryboje, džiaugsmus ir rūpesčius, galėsite pasidalinti savo prisiminimais ir istorijomis.

Senjorų klubo nariai renkasi kiekvieno mėnesio trečią ketvirtadienį. Šis klubas skirtas smalsiems vyresnio amžiaus vilniečiams ir miesto svečiams, norintiems plėsti akiratį ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Prie Senjorų klubo galima prisijungti bet kada – išankstinės registracijos nėra, o dalyvavimas nemokamas. Papildomos informacijos mielai suteiks edukacinių programų vadovė Jurga Jackevičiūtė (el. p. muziejausedukacija@gmail.com, tel. 8 663 53322).

Sausio 25 d. (penktadienį) 14 val. įvyks Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirtas edukacinis užsiėmimas „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Šio užsiėmimo tikslas – pasitelkiant autentiškus dokumentus, liudijimus, persekiotų ir stebuklingą išsigelbėjimą patyrusių vaikų pasakojimus supažindinti su skaudžiais Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje vykusiais įvykiais, Holokausto bruožais šiame regione. Dalyviai apsilankys ekspozicijoje „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“, supažins su temos istoriniu kontekstu, unikalia medžiaga – autentiškais dokumentais ir gelbėtojų bei išgelbėtųjų pasakojimais. Šis užsiėmimas ypač rekomenduojamas moksleiviams, šiuo metu skaitantiems Anos Frank dienoraštį. Lauksime tiek jūsų vienų, tiek ateinančių kartu su mokytojais, bendraklasiais, tėvais ar seneliais.

Norinčius dalyvauti užsiėmime, kviečiame registruotis el. paštu muziejausedukacija@gmail.com arba tel. 8 663 53322. Edukacinis užsiėmimas – nemokamas.

Sausio 27 d. (sekmadienį) 12 val. vyks edukacinis susitikimas „Kašruto samprata“, skirtas supažindinti su gyvenimo pagal Torą, t.y. kašruto (hebr. „kašer“ – tinkamas, teisingas) samprata, apimančia visas gyvenimo sritis – nuo mitybos iki aprangos ir teisingo apeigų vykdymo. Užsiėmimo metu bus pristatyti košerinės mitybos principai: kas yra košerinis gyvūnas, kaip jo mėsa ruošiama vartojimui ir kodėl joje neturi likti nei lašo kraujo, kodėl negalima valgyti mėsos ir pieno produktų vienu metu, kodėl žydų virtuvėse turi būti dvi kriauklės, o valgant mėsos ir pieno produktus naudojami atskiri indų bei įrankių rinkiniai. Taip pat aptarsime, kodėl pagal tradicinį judaizmą negalima dėvėti drabužių, kurių sudėtyje yra ir vilnos, ir lino, o moterys nedėvi kelnių, bei kada Toros ritinys tampa nekošeriniu ir turi būti palaidotas specialioje žydų kapinių vietoje.

Edukacinio susitikimo kaina suaugusiems – 3,00 €, studentams, senjorams – 1,00 €.

Sausį taip pat įvyks filmo „Riedėjo gniūžtė į pietus“ peržiūra (sausio 17 d.) ir bus atidarytos net dvi parodos, skirtos Pasaulio tautų teisuoliams ir žydų gelbėjimui Holokausto metu (sausio 24 d). Daugiau informacijos – netrukus.