Žydiškos latkės – tradicinis Chanukos patiekalas

Žydiškos latkės – tradicinis Chanukos patiekalas

Latkės – bulviniai blynai, kuriuos žydai laiko nacionaliniu patiekalu, taip pat kaip lietuviai,  baltarusai, rusai,  ukrainiečiai, vokiečiai, čekai, šveicarai. Pirmą kartą šis bulvių patiekalas buvo paminėtas 1830 m. ir panašu, kad priklausė vokiečių virtuvei. Vėliau žydų dėka latkės tapo populiarios visame pasaulyje – juk tai privalomas Chanukos stalo patiekalas.

O ar žinote, kad anksčiau jas kepdavo iš grikių ir macų miltų. Taip pat šaltiniai teigia, kad latkes kilo iš Italijos, kur kepdavo blynus su ricotta sūriu. Rabbinas Kalonymus ben Kalonymus (1286-1328 m.) pirmasis susiejo Chanuką ir blynus,  pateikdamas idealų Purim šventės meniu ir paminėdamas blynus poemoje apie Chanuką.

Kai 1492 m. ispanai trėmė žydus iš Sicilijos, tremtiniai pristatė savo ricotta sūrio blynus šiaurės Italijos žydams. Romoje šie blynai vadinosi Cassola. Šie sūrio blynai sujungė du tradicinius  žydiško maisto aspektus – keptą ir pieno produktą ir tapo klasikiniu Chanukos patiekalu.

Taigi, kodėl bulvės, o ne sūris? Bulvės pakeitė sūrį kai Lenkijoje ir Ukrainoje nyko pasėlių derlius ir masiškai pradėtos sodinti bulvės. Kadangi tuo metu buvo lengviau kepti iš bulvių nei iš miltų ir sūrio – netrukus tai tapo tradicija.

Latkės kepamos iš tarkuotų bulvių. Beigelių krautuvėlėje ginčijamės ar tarkiai turi būti stambūs – kaip burokinės tarkos, ar smulkūs. Abu receptai nepasiduoda. Svarbiausia blynus kepti riebiai, nepamiršti svogūno ir patiekti su bruknių uogiene arba namine obuoliene. Į bulvių tešlą galima įtarkuoti cukinijos ar net buroko.

Parengė Dovilė Rūkaitė