Pitsburgo sinagogoje per užpuolimą nužudyta 11 žmonių

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę šokiravo žinia apie įvykdytas žudynes Pitsburgo sinagogoje  2018 m. spalio 28 d., kurių metu žuvo 11 žmonių.80-metis Holokaustą išgyvenęs Judah Samet tik per laimingą atsitiktinumą išvengė egzekucijos, praneša portalas Forward.com

“Tai priminimas visoms pasaulio žydų bendruomenėms, kad privalome laikytis išvien ir būti budrūs, Antisemitizmas išlieka didžiuliu iššūkiu, dezintegruojančiu mūsų visuomenes. Neapykantos akivaizdoje žydai nebegali būti bejėgiai, – mintimis apie įvykdytą išpuolį dalinosi pirmininkė Faina Kukliansky.

Lietuvos žydų bendruomenė siunčia nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir dalinasi skausmu su visa Pittsburgo žydų bendruomene.

Barbarišką nusikaltimą pasmerkė ir Pasaulio bei Europos žydų kongresų atstovai.

{BNS } Spalio 28 d. per šaudymą vienoje sinagogoje Pensilvanijos valstijos Pitsburgo mieste šeštadienį žuvo vienuolika žmonių, o dar šeši buvo sužeisti, pareiškė miesto viešojo saugumo tarnybos vadovas Wendellas Hissrichas (Vendelas Hisričas). 

Prokuratūra patvirtino, kad suimtasis yra 46 metų amžiaus Robertas Bowersas (Robertas Bauersas), kurio veiksmai, pasak JAV prokuroro Pensilvanijos Vakarų apygardoje Scotto Brady (Skoto Breidžio), „parodė tai, kas yra blogiausia žmonijoje“.

Įsiveržęs į konservatyvių žydų kongregacijos sinagogą „Tree of Life“ („Gyvybės medis“), kur vyko vardo suteikimo kūdikiui ceremonija, užpuolikas, pasak liudininkų, sušuko: „Visi žydai privalo mirti!“

Po susišaudymo su policija jis buvo suimtas ir perkeltas į ligoninę.

Tuo tarpu prokurorai sinagogos užpuolikui, kuris įvykdė daugiausiai aukų pareikalavusį antisemitinį išpuolį naujausioje JAV istorijoje, pareiškė 29 kaltinimus federaliniais smurtiniais ir su šaunamaisiais ginklais susijusiais nusikaltimais, įskaitant 11 kaltinimų panaudojus šaunamąjį ginklą nužudymui ir 11 kaltinimų mirtimi pasibaigusiu trukdymu atlikti religines apeigas ar religines iškilmes.

Pasak pareigūnų, už šiuos nusikaltimus R. Bowersui gali būti skirta mirties bausmė.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasmerkė šį antisemitinį išpuolį, kurį pavadino masinėmis žudynėmis, o jo dukra Ivanka, kuri yra atsivertusi į judaizmą, pareiškė: „Amerika yra stipresnė už vieno pamišusio fanatiko ir antisemito veiksmus.“

„Šis piktybinis antisemitinis išpuolis yra išpuolis prieš mus visus“, – pareiškė D. Trumpas per rinkimų kampanijos mitingą Ilinojaus valstijoje, kur jis sulaukė pritariančių rėmėjų šūksnių, kai pažadėjo užtikrinti, kad už tokius nusikaltimus būtų visada skiriama mirties bausmė.

„Privalome kartu su mūsų žydų broliais ir seserimis nugalėti antisemitizmą ir sutriuškinti neapykantos jėgas“, – pareiškė jis.

JAV prezidentas pridūrė, jog netrukus nuvyks į Pitsburgą, kur vėlų šeštadienio vakarą prie sinagogos susirinko šimtai žmonių, kad žvakių šviesoje paminėtų žuvusiuosius.

Prezidentas taip pat nurodė, kad, siekiant pagerbti aukas, iki spalio 31 dienos saulėlydžio visos vėliavos Baltuosiuose rūmuose ir viešosiose vietose, karinėse bazėse ir karinio jūrų laivyno bazėse bus nuleistos iki pusės stiebo.