Kviečiame į kolekcininko Michailo Duškeso dokumentų parodą

Kviečiame į kolekcininko Michailo Duškeso dokumentų parodą

LŽB būstinės trečiajame aukšte dabar veikianti dokumentų paroda, skirta Vilniaus geto sunaikinimo 75 mečiui pamineti – tik apie Vilnių ir jo žmones: paprastus ir įžymius: rabiną Chaimą Ozer Grodzenski, daktarą ir visuomenininką Cemachą Šabadą, bankininką  Izraelį  Bunimovičių, verslininką Isaką Šumaną ir kitus. Eksponatai surinkti iš viso pasaulio, daugiausiai iš Vokietijos, JAV ir Izraelio.

Vienas įdomiausių eksponatų – pirmame stende, dideliuose lapuose apačioje to meto rusišku pavadinimu “Projekt ustava duchovnogo obsčestva Vilniuskoj sinagogi” (1888 m.) Šis dokumentas įsigytas Izraelyje iš žinomo judaikos kolekcionieriaus Leizerio Rano palikimo.

Kolekcijoje yra daug retų Vilniaus Choralinės sinagogos bei istorinės Vilniaus Didžiosios sinagogos nuotraukų įvairiais rakursais.

Dokumentų kolekcininkas M. Duškesas pasakoja, kad Lietuvos  žydų dokumentus iki Holokausto pradėjo rinkti maždaug prieš 15 metų, o prieš tai, nuo 1980 m. iki dabar renka įvairių šalių pašto ženklus. Ypač gerą pašto ženklų kolekciją jis surinko stalo teniso tema.

Vilniečiai šiandien gali įsitikinti, koks buvo turtingas jų miesto gyvenimas iki Holokausto ir ką Lietuva prarado. 

Michailas Duškesas savo kolekciją nuolat papildo. Joje yra daug senų dokumentų su daugeliu Lietuvos miestais ir miesteliais, kur gyveno žydai.

Kolekcininko surinkti dokumentai nekartą buvo demonstruojami LR Seime, Nacionaliniame M.K. Čiurlionio dailės muziejuje, Lietuvos  Istorinėje  Prezidentūroje Kaune bei naudojami dokumentinių filmų apie žydų gyvenimą iki Holokausto kūrime.

Michailas Duškesas dėkoja šią parodą ir tyrinėjimus archyvuose parėmusiam Gerosios Valios fondui. Taip pat dėkoja savo žmonai Natalijai, padėjusiai surinkti informaciją apie eksponatus ir gražiai, skoningai  apipavidalinusiai parodą.

  • Dokumentų paroda MD 2
  • Dokumentų paroda MD