“Kas šiandien yra Lietuvos didvyris? Škirpa, Noreika ar žydus Lietuvoje gelbėję piliečiai?”

Atminimo ceremonijoje Panerių masinių žydų žudynių vietoje, prisimenant Vilniaus geto sunaikinimo 75-ąsias metines, dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Vyriausybės nariai, buvę Vilniaus geto kaliniai, Lietuvos žydų bendruomenės ir tarptautinių žydų organizacijų nariai, Izraelio, kitų užsienio šalių diplomatai, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

“Šiandien mes patiriame skausmą, prisiminę, ką išgyveno mūsų tautiečiai – žydai. Stovėdami prie šio paminklo, turėtume garsiai pasakyti, kad niekada daugiau neįvyktų tokios žudynės, kad niekada daugiau mums netektų patirti, ką taip sunku suprasti”, – sakė Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

“900 Lietuvos Teisuolių liudija, kad prieš 75 metus žmonės turėjo pasirinkimą – nežudyti. Pasirinkimo neturėjo tik tie, kas buvo atrinkti mirti. Net 25 Nepriklausomybės metus Lietuva tebeneša pasirinkimo naštą. Noriu užduoti vieną klausimą, kas šiandien yra Lietuvos didvyris? Škirpa, Noreika ar žydus Lietuvoje gelbėję piliečiai, kurie kovojo už savo nepriklausomybę, dirbo savo šalies labui, kurie rizikuodami savo gyvybe, gelbėjo bendrapiliečius nuo žūties? “- kreipėsi į susirinkusius Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, Lietuvos teisuoliai “galėjo išgelbėti garbę, bet  vargu ar jie nuplovė kaltę tų, kurie dalyvavo Holokausto žudynėse.” Jis pažymėjo, kad “abejingumas ir nesugebėjimas kurti gėrį privedė prie tokios baisios tragedijos”.

Izraelio žydų, išeivių iš Lietuvos asociacijos pirmininkas Arie Ben – Ari Grodzensky  pabrėžė, jog “neįmanoma pamiršti Holokausto tragedijos, turime dėti visas pastangas, kad Šoa (Katastrofa) niekada nepasikartotų. Noriu pridurti, kad mūsų organizacija, jungianti daugiau nei 1500 litvakų visame pasaulyje, šiais metais oficialiai prisijungė prie Lietuvos žydų bendruomenės. Esame labai laimingi, kad galime visapusiškai remti LŽB pirmininkę Fainą Kukliansky “, – sakė A. Grodzenskis.

Vilniaus ir Vilniaus regiono žydų asociacijos Izraelyje „Beit Vilna“ pirmininkė Mickey Kantor jautriai prisiminė Paneriuose nužudytus savo protėvius, pasakojo apie išgelbėtą savo mamą…

Minėjimo ceremonijoje prie Panerių memorialo dalyvavo atstovai iš Lenkijos organizacijos, kuri vienija nužudytų Paneriuose lenkų palikuonius,  taip pat budistų vienuoliai.

Nuo 1941 m. vidurio iki 1944 m. rugpjūčio pabaigos Panerių miške naciai ir jų parankiniai baltaraiščiai nužudė daugiau kaip 70 000 žydų, taip pat 30 000 kitų tautybių žmonių, įskaitant lenkus, rusus, čigonus ir lietuvius. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau kaip 208 000 žydų, o Holokausto metu naciai ir vietos darbuotojai sunaikino daugiau kaip 90% Lietuvos žydų.

Daugiau nuotraukų Vilniaus geto sunaikinimo 75m. sukakties minėjimo renginių