VARDAI. Žmogus nėra skaičius

 Minint Lietuvos žydų genocido atminimo dieną, rugsėjo 23 d. įvairiose Lietuvos vietovėse bus skaitomi Holokausto aukų vardai. Antrojo pasaulinio karo metais nužudyta virš 90 proc. mūsų šalyje gyvenusių žydų. Pilietinė  iniciatyva VARDAI kviečia prisiminti žiauriai nužudytus Lietuvos žmones balsu ištariant jų vardus ir pavardes.

VARDŲ skaitymai viešose Lietuvos miestų ir miestelių vietose vyksta jau aštuonerius  metus. Dalyvavusieji renginiuose, sako, kad būtent toks Holokausto aukų prisiminimas padeda labai asmeniškai pajusti tragedijos mastą.

„Kai savo balsu skaitai vardus, pavardes ir profesijas tų žmonių, kurie čia gyveno, nebegali apsimesti, kad jų nebuvo, nebegali apsimesti, kad tas žmogus negyveno, ir statistika pradeda reikšti ne tik skaičius. Taip atsiranda drąsos atviriau žiūrėti į istoriją“, –  sako Milda Jakulytė-Vasil

Lietuvos gyventojai  taip pat kviečiami aplankyti arčiausiai esančias žydų žudynių vietas.

Lietuvos žydų genocido diena minima rugsėjo 23 d. Tą dieną 1943 m. buvo likviduotas Vilniaus getas.

Jeigu ir Jūs šiais metais norėtumėte surengti VARDŲ skaitymus savo bendruomenėje, galite kreiptis pranešimo pabaigoje nurodytais kontaktais. O taip pat daugiau informacijos apie skaitymus  ir tai, kaip juos suorganizuoti, rasite čia.

Holokausto minėjimo renginių ciklas vyksta savanorių pastangomis. Renginiai neturi vieno organizatoriaus, tai gausaus būrio iniciatyva, koordinuojama „Facebook“ socialiniame tinkle.

Daugiau informacijos: https://vardu.wordpress.com/, „Facebook“ puslapyje VARDAI

Kontaktams:

VARDŲ koordinatorė Milda Jakulytė-Vasil

Tel. 861237573

milda.jakulyte@lostshtetl.com 

  • Vilnius:

RUGSĖJO 18 d. 14 val. Šiaulių geto kalinių vardų skaitymai, Lietuvos mokslų akademijos Vrublebskių biblioteka, Žygimantų g. 1 (laikas tikslinamas)

RUGSĖJO 21 d. 12:30 val. Atminties kelias nuo Panerių geležinkelio stoties iki memorialo. 13 val. Vardų skaitymai, Panerių memorialas, Agrastų g. 17.

RUGSĖJO 23 d. 10 val. Vilniaus geto kalinių vardų skaitymai, Vilniaus choralinė sinagoga, Pylimo g. 39

  • Kaunas

RUGSĖJO 23 d. 16 val. Aleksote (vieta tikslinama)