Kauno žydų bendruomenė aktyviai dalyvauja savo miesto renginiuose

Kauno žydų bendruomenė aktyviai dalyvauja savo miesto renginiuose

Pirmojoje rugsėjo mėnesio pusėje Kaune pašėlusiu greičiu skriejo kultūrinių renginių, įdomių susitikimų, švenčių ir miestui svarbių įvykių karuselė, visur suspėti net patiems aktyviausiems ir greičiausiems buvo tiesiog neįmanoma.

Kaune lankėsi ir su Kauno žydų bendruomenės pirmininku Gercu Žaku susitiko naujoji Jungtynių Amerikos Valstijų ambasados patarėja politikos ir ekonomikos klausimais Shai Moore. Pokalbio metu domėtasi Kauno ir Lietuvos žydų bendruomenių gyvenimu, bendradarbiavimu su valstybinėmis institucijomis, antisemitizmo apraiškomis.

Kaune vyko kaip visada intensyvi, spalvinga ir įvairialypė Sugiharos savaitė. Šiais metais ji miestui padovanojo ir naują Sakurų parką Nemuno saloje. Iškilmingo ir kartu nuotaikingo bei estetiško jo atidarymo akimirkos nuotraukose.

Tą pačią savaitę atidarytas Kauno – Europos kultūros sostinės 2022 biuras Laisvės al. Išskirtinis, šiuolaikiškas biuras ir atviras jaunatviškas žingeidus jo kolektyvas laukia visų, norinčių pasidalinti savo idėjomis, užduoti klausimų ar tiesiog pakalbėti aktualiomis temomis. Kaip sakė  “Kaunas 2022” vadovė Virginija Vitkienė: “Labai malonu, kad architektai kultūros sostinės projektą mato kaip šviesų, optimistinį, stebinantį, turintį vaikystės žavesio ir svajonės naivumo – visa tai ir regima interjere.” 

Be abejo, Kauno žydų bendruomenė nepamiršo ir svarbių žydiško kalendoriaus datų ir smagiai bei saldžiai atšventė Roš ha Šana.

Visą 2 savaičių renginių maratoną bent jau Kauno žydų bendruomenės nariams vainikavo žymaus žydų gelbėtojo Jono Paulavičiaus 120-ioms gimimo metinėms dedikuotas “Amerikos virtuozų” ir Boriso Traubo koncertas, sukėlęs audringas ovacijas ir pripildęs kiekvieno jo klausiusio širdį daugybe gerų emocijų.

Jonas Paulavičius kartu su žmona Antanina, sūnumi Jonu Kęstučiu (kuris dėl sveikatos būklės, deja, negalėjo dalyvauti koncerte) ir anksti mirusia dukra Danute pripažinti Pasaulio Tautų Teisuoliais 1983 metais.
Stalius Jonas Paulavičius su šeima karo metais gyveno Kauno priemiestyje Panemunėje. Jis buvo nepalenkiamas nacių režimo priešininkas. Kai jo draugas Česlovas Prapuolenis paprašė suteikti prieglobstį ketverių metų žydų berniukui, jis noriai sutiko. Pasitaręs su šeimos nariais, Jonas Paulavičius nusprendė priimti slapstyti ir berniuko tėvus Icchaką ir Leną Šamesus, ir berniukų senelę. Jonas Paulavičius su sūnumi Kęstučiu, dirbdami naktimis, savo name po grindimis įrengė žydams slėptuvę, kurioje slapstėsi Šamesų šeima. Tačiau tuo Paulavičiai neapsiribojo – suprasdami uždarytų į getą žydų kančias, jie nusprendė išgelbėti kuo daugiau žmonių.
Jonas Paulavičius pradėjo susitikinėti su Kauno geto žmonėmis, siūlydamas prieglobstį savo namuose. Taip pat elgėsi ir jo sūnus Kęstutis – atsivedė iš geto į savo namus mokyklos draugą Jochananą Fainą, kuris apsigyveno kambaryje kartu su kitais Paulavičių šeimos nariais. Dvi moterys – Miriam Krakinovski ir Katavušnikienė paskutinę minutę pabėgo iš varomos deportacijai žydų kolonos. Tai pastebėję, tuo metu buvę gatvėje Jonas Paulavičius ir jo sūnus Kęstutis, abi, nepažįstamas jiems moteris, atsivedė į savo namus, kur toje pačioje slėptuvėje visi žydai sulaukė išvadavimo.
 Tarp 12-os Paulavičių šeimos išgelbėtųjų žydų buvo šie žmonės: Icchakas ir Lena Šamesai, jų sūnus ir Šameso motina, gydytojai Chaimas ir Tania Ippai, Aaronas Neimarkas su žmona, Jochananas Feinas, Miriam Krakinovski, Katavušnikienė.
Daugiau apie šį iškilų žmogų skaitykite nuorodoje bei J. Faino knygoje “Berniukas su smuiku” :

 

 

 

  • Kaunas Žakas
  • Kaunas smuikas
  • Kaunas šokėjos
  • Kaunas muzika
  • Gercas Žakas
  • Kaunas Virtuozai
  • Kaunas Virtuozai2