Lenkijos emigracinės vyriausybės institucija, organizavusi pagalbą žydams Holokausto metu

Lenkijos Užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius Ir LR Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis su Lietuvos žydų bendruomenės 5779 m. kalendoriumi, skirtu Holokausto vaikams.

Minint Vilniaus geto sunaikinimo 75-ąsias metinės bei Irenos Sendlerowos metų proga Lenkijos Respublikos ambasada ir Lenkijos institutas Vilniuje, bendradarbiaudami su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene, pristatė Vilniuje nepaprastą parodą „Żegota. Pagalbos žydams taryba“, kurią paruošė Tautos atminties institutas. Pirmoji parodos ekspozicija veikė š. m. pavasarį Kauno IX forte.
Pagalbos žydams taryba buvo lenkų pogrindžio humanitarinė organizacija, veikusi Antrojo pasaulinio karo metais (1942–1945) kaip Lenkijos emigracinės vyriausybės institucija, organizavusi pagalbą žydams tiek getuose, tiek ir už jų ribų. Taryba veikė kodiniu pavadinimu „Żegota“. Paroda pasakoja apie „Żegotos“ įkūrimą ir jos veiklą, primena jos pagrindinius didvyrius bei kai kurių jos globotinių asmenybes. Rizikuodami savo gyvybe civiliai konspiratoriai nuo mirties išgelbėjo mažiausiai keletą tūkstančių žmonių. Lenkai ne tik kovojo su brutaliu nacių okupanto teroru, gelbėdami savo bendrapiliečius žydus, nepaprastai rizikuodami savo ir savo šeimų gyvybėmis, priešinosi hitlerinei neapykantos doktrinai . Skirtingai nei Vakarų Europoje, okupuotoje Lenkijoje už pagalbą žydams žmonės buvo baudžiami mirties bausme Tarp daugiau nei 26 500 žmonių, kuriems Izraelis suteikė Pasaulio tautų teisuolio vardą, yra daugiau nei 6700 lenkų. Tačiau šis skaičius iki galo neatspindi pagalbos žydams reiškinio okupuotoje Lenkijoje, kur kaip ir Lietuvoje, daugybė Gelbėtojų vis dar lieka nežinomi.

Iškilmingas parodos atidarymas vyko  2018 m. rugsėjo 13 d. 16 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje. Renginyje dalyvavo Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministras Jacek Czaputowicz, Seimo narys – Laisvės kovų komisijos narys Arūnas Gelūnas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir parodos organizatoriai Lietuvoje – Lenkijos Respublikos ambasadorė Lietuvos Respublikoje Urszula Doroszewska bei Lenkijos instituto direktorius, Lenkijos ambasados patarėjas Marcin Łapczyński.

Organizatoriai: Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje, Lenkijos institutas Vilniuje, Lietuvos žydų bendruomenė, Lietuvos Respublikos Seimas.