Žydų atminties vakaras Plungėje

Žydų atminties vakaras Plungėje

Daugiau kaip dvidešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių rugsėjo 2-9 dienomis ekskursijomis, paskaitomis, koncertais, parodomis, konferencijomis bei kitais renginiais buvo paminėtos Europos žydų kultūros dienos. Šių metų tema – „Pasakojimai“.  

Rugsėjo 7 dieną Plungės miesto gyventojai bei svečiai rinkosi į Plungės viešojoje bibliotekoje vykusį renginį, kurio metu taip pat paminėtos Europos žydų kultūros dienos. Renginį smuiko garsais pradėjo „Saulės“ gimnazijos Tolerancijos centro vaikai, kurie taip pat dainavo bei skaitė ištrauką iš Plungėje gimusios ir Holokaustą išgyvenusios Mašos Rolnikaitės knygos. Plungės turizmo informacijos centro darbuotoja pristatė projektą bei leidinį „Plungės žydų takais“, kurio leidybą iš dalies finansavo Kultūros paveldo departamentas. Leidinyje lietuvių ir anglų kalbomis trumpai aprašoma Plungės žydų istorija bei pristatomas 3 km maršrutas po Plungės miestą, kuriame sužymėti žydų bendruomenei priklausę pastatai, paminklai ir t. t.

Eugenijus Bunka susirinkusiuosius visų pirma pasveikino su artėjančiais Naujaisiais 5779-siais metais, kuriuos kaip tik šiomis dienomis minėjo žydų bendruomenės visame pasaulyje. Jis taip pat pristatė pasaulyje garsius žydus, kurių giminės šaknys susijusios su Plunge.

Apie mažo Plungės miesto, jo paprastų žmonių gyvenimą bei santykį su čia gyvenusiais žydais kalbėjo Z. Paulauskaitė. Iš daugelio savo surinktų vietinių žmonių pasakojimų ji pasirinko vieną Juzefos istoriją. Po jos kalbėjo Tolerancijos centro vadovė J. Mažuknė, kuri pristatė atminimo akmenis (vok. Stolpersteine) – tai šaligatviuose ar gatvių grindiniuose montuojamos atminimo lentelės, skirtos įamžinti nacionalsocializmo aukas. Jau rugsėjo pabaigoje du tokie akmenys atsiras ir Plungėje: vienas jų bus skirtas E. Bunkos seneliui Mendeliui Rilui, o kitas – rašytojai Mašai Rolnikaitei.

Renginį iš dalies finansavo Kultūros paveldo departamentas.

Plungės turizmo informacijos centro informacija

  • Plungė7 Rolnikaitė
  • Plungė6
  • Plungė5
  • Plungė4
  • Plungė3
  • Plungė2
  • Plungė1